Je bekijkt nu Wat is een Inflatable SUP board?

Wat is een Inflatable SUP board?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Algemeen
  • Laatste wijziging in bericht:update: 6 maart 2023
David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 06/03/2023

Een inflatable SUP board is een SUP board dat je eenvoudig opblaast met een SUP pomp. Vroeger werd er voor het suppen vaak een windsurf board gebruikt, zo’n plank is enorm en weegt meer dan een echte SUP plank. Erg onhandig wanneer je op verschillende plekken in Nederland wilt suppen. Maar sinds een korte tijd is er het Inflatable SUP board. Deze blaas je eenvoudig op waar en wanneer je wilt. Lees hieronder meer informatie over het inflatable SUP board.

inflatable sup board

Hoe werkt een inflatable SUP board

Hieronder hebben we voor jou een stappenplan opgesteld hoe je een inflatable SUP board klaar maakt voor gebruik. Voor dit stappenplan heb je een inflatable sup board nodig, een pomp en een peddel om op het water te kunnen peddelen.

1. Zorg dat je ruimte hebt tijdens het uitvouwen 

Het is belangrijk dat je je board op een rustige plek met voldoende ruimte neerlegt. Let goed op scherpe voorwerpen en de ruimte die je op de grond hebt, zodat je je board niet kan beschadigen en dat je ook niets kwijt raakt. Wanneer je een goed stuk grond hebt gevonden haal je het board uit je rugzak en leg je hem uitgevouwen/plat op de grond. Zet ook de pomp klaar en zorg dat de pomp lucht blaast en niet zuigt, je kan dit wijzigen op de pomp zelf.

2. Pomp het SUP board op juiste manier op

Nu je alles klaar hebt liggen kun je het board oppompen. Meestal zit het ventiel van het sup board achterop aan de bovenzijde. Draai de dop eraf en zorg dat het ventiel altijd naar boven staat. Doe de slang van de pomp in het ventiel en draai de slang een slag naar rechts. Nu is de pomp aangesloten op het SUP board en kun je gaan beginnen met pompen. Het pompen duurt ongeveer 5 tot 15 minuten, je stopt wanneer het board de uit de fabriek aanbevolen PSI bereikt heeft. Dit staat meestal op het board zelf aangegeven. De meeste sup boarden kunnen tot 15 psi en bij sterkere sup boarden tot 20 psi. Kan je geen sup board met de hand oppompen of heb je er geen zin in? Maak dan gebruik van een van onze elektrische sup pompen.

3. Zoek een plekje waar je veilig ter water kunt 

Nu je board klaar gemaakt is om mee te suppen is het belangrijk om een veilige plek te zoeken om je board te water laten. Zorg dat je spullen die niet nat mogen worden in een waterdichte tas zitten en dat de tas vastgebonden zit op je rug of aan het supboard. Bekijk de onderstaande video hoe je je board het beste klaar kunt maken voor gebruik:

Voordelen van een opblaasbaar SUP board

Het hebben van een opblaasbaar SUP board heeft een aantal voordelen. Hieronder hebben we deze voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Compact: doordat het mogelijk is om het board leeg te laten lopen kun je deze ook weer eenvoudig opvouwen. Ook zijn er voor de boarden handige draagtassen te verkrijgen. Vaak krijg je deze bij het aanschaffen van het board. Omdat het board compact gemaakt kan worden is het gemakkelijk om het board mee te nemen in de auto, vliegtuig, boot en zelfs op de fiets
  • Licht: een inflatable SUP board weegt niet veel. De boarden hebben het gewicht van ongeveer 9 kg en zijn gemakkelijk te vervoeren met de bijbehorende rugtas. Ook zijn er speciale SUP boarden voor kinderen als een volwassenen sup te groot of te zwaar is
  • Sterk: de inflatable SUP boards zijn erg sterk ze zijn gemaakt van diverse lagen PVC en geweven vezels. Dit materiaal maakt de boarden bijna onverwoestbaar. Ook hebben de boarden allemaal een zachte grip aan de bovenkant, dit helpt natuurlijk voor de grip tijdens het suppen, maar ook tegen verwondingen en beschadigingen

Kosten van een inflatable SUP board

Er zit natuurlijk veel verschil in de sup boarden die er op de markt verkrijgbaar zijn. Zo heb je allround, surf, touring, race en kinderboarden. Ook in het soort board zit veel verschil, zo heb je boarden voor beginners en voor professionals. Hieronder hebben we een indicatie tabel voor je gemaakt met een vanaf prijs van enkele bekende SUPS. Door de naam van het board in te typen in onze zoekbalk kom je bij het board en eventuele andere varianten van het board terecht.

Productnaam SUP boardSoort inflatable boardPrijs
Fanatic Ripper AirKidsVanaf € 649,00,-
Fanatic Pure Air 10’4AllroundVanaf € 539,-
Fanatic Pure Air TouringTouringVanaf € 629,-
Red Paddle Ride MSLSurfVanaf € 999,00,-
Red Paddle Elite MSLRaceVanaf € 1349,-

Wij bij isupcenter bieden alle soorten sup boarden van hoge kwaliteit aan in onze SUP Webshop. Wil je graag een sup board aanschaffen maar kom je er niet helemaal uit welk sup board het beste bij jou past? Bekijk dan vooral onze SUP aankoopgids en/of neem contact met ons op.

David Ziessen

Ik ben David Ziessen, één van de SUP-specialisten van Isupcenter. Vanaf 2013 ben ik al bezig met het verhuren en les geven op SUP Boards. Mijn verhuurpunt genaamd Nikano, gevestigd aan de Nieuwkoopse Plassen was één van de eerste SUP verhuur locaties in Nederland. Ik ben dan ook één van de grondleggers van het suppen in het Groene Hart van Nederland. Dankzij mijn jarenlange ervaring weet ik alle ins- en outs van het suppen. Heb je advies nodig? Ik help je graag! Wil je een SUP Board testen? Ook dit is mogelijk! Neem vooral contact met mij op.