Je bekijkt nu SUP tips voor beginners

SUP tips voor beginners

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Algemeen

Heb je nog nooit op een SUP board gestaan? Ben je benieuwd hoe je het best een SUP peddel vast kunt houden en je evenwicht kunt bewaren tijdens het peddelen? Dan is deze handleiding voor jou geschreven: wij hebben de meest handige SUP tips voor beginners op een rij gezet. Neem de tips door en sta straks een stuk steviger op je SUP board!

Start met suppen in rustige wateren

Als beginnende SUP-per is het slim om eerst te starten in rustige wateren voordat je direct op de open zee gaat Stand Up Paddle Boarden. Denk aan grote plassengebieden of meren. Met rustige wateren kun je op je gemak kennis maken met suppen, zonder dat de golven ervoor kunnen zorgen dat je constant van je SUP board valt.

Zorg voor het juiste SUP board

Één van de belangrijkste stappen bij het beginnen met suppen is het scoren van het juiste SUP board. Voor de startende suppers zijn er speciale boarden voor beginners, die wat breder en korter zijn dan SUP boards voor gevorderden. Wij helpen je ook graag bij het adviseren in het maken van de juiste keuze op het gebied van SUP boards.

Zorg voor de juiste SUP paddle

Naast een geschikt SUP board is ook de keuze voor de juiste SUP peddel ontzettend belangrijk. Eerder schreven we een handleiding voor de ideale lengte van een SUP peddel te bepalen. Het is slim om deze ook door te lezen, zodat je een SUP paddle aanschaft die het beste past bij jouw lengte. De lengte van een peddel is ontzettend belangrijk voor beginners maar ook voor experts.

Wees niet bang om te suppen

Een andere tip die we je mee willen geven: wees vooral niet bang! Je hoeft echt nergens bang voor te zijn zolang je de veiligheidsregels maar in acht neemt. Luister goed naar de SUP instructeur en volg zijn of haar aanwijzingen op wanneer je een les neemt. Wanneer je weet dat je nergens bang voor hoeft te zijn zal je merken dat je een stuk stabieler en zelfverzekerder op je SUP board staat.

Leer op de juiste manier te vallen

Natuurlijk proberen we bij het suppen te voorkomen om in het water te vallen. Echter komt dit heel vaak voor, zelfs bij gevorderde SUP-pers! Wanneer je echter weet hoe je op de juiste manier kunt vallen, zal je een zelfverzekerdere houding op je SUP board hebben.

Kijk nooit naar je voeten

Een veelgemaakte fout bij beginners, is dat er naar de voeten gekeken wordt tijdens het suppen. Dit resulteert in een onbalans op het SUP board met vaak een val in het water als eindresultaat. Kijk tijdens het suppen naar waar je naartoe wilt. Daarbij is de omgeving vaak ook té mooi om alleen maar naar je voeten te kijken…

Draag een zwemvest

We raden altijd aan een zwemvest te dragen tijdens het suppen. Helemaal op zee, maar ook op plassen en meren. Zowel voor beginners als gevorderden is dit een belangrijke tip. Daarbij kan het ook zorgen voor een geruster gevoel en sta je comfortabeler op je SUP board. Dit is één van de belangrijkste sup tips voor beginners, maar ook voor SUP-pers die al goed geoefend hebben.

Start met suppen op je knieën

Om een goed gevoel te krijgen met je SUP board en de gevoelens bij bewegingen is het altijd slim om als beginner op je knieën te starten. Hiermee ontdek je de wendbaarheid van het SUP board en kun je alvast wat oefenen met het peddelen. Wanneer je een beter gevoel hebt kun je langzaam proberen op te staan om vervolgens in de juiste SUP houding (zie volgende tip) lekker verder te kunnen suppen!

Sta niet als een surfer op je sup board

Beginners zijn vaak geneigd om als een surfer op het SUP board te gaan staan. Hiermee bedoelen we dat de voeten dwars op het SUP board staan. Bij suppen is het echter zo dat je je voeten parallel aan elkaar op het SUP board plaatst. Je staat dus als het ware recht vooruit. Belangrijk om als beginner hier direct aan te werken als je merkt dat je automatisch in de surf-stand gaat staan. Een vuistregel bij het suppen is dat je altijd ter hoogte van het greepje (waar je het supboard aan op pakt) staat.

Maak plezier!

De laatste en meest belangrijke sup tips voor beginners: maak vooral heel veel plezier! Geniet van de omgeving, de natuur en alle andere SUP fanaten om je heen. Iedereen begint als ‘beginner’ en alles heeft tijd nodig. Je zult merken dat je met plezier veel betere resultaten behaalt dan wanneer je gefocust bent op het niet maken van fouten.

Vond je deze blog over SUP tips voor beginners interessant? Bekijk dan ook onze top 10 Stand Up Paddle Boarding beginnerstips op onze adviespagina.