basistechnieken van suppen

Basistechnieken van suppen

Wanneer je begint met suppen, is het slim om je te verdiepen in de basistechnieken. Wanneer je deze onder de knie hebt, kan het suppen een stuk leuker en comfortabeler worden. Eerder schreven we ook SUP tips voor beginners, die je de eerste handvatten geven bij het suppen. In deze blog zetten we een aantal basistechnieken van suppen op een rij: van de juiste houding op een SUP board tot het maken van een draai op het water.

Hoe kun je het beste staan op een SUP board?

Een van de meest voorkomende vragen bij beginnende suppers, is hoe je het beste op een SUP board kunt staan. Wanneer je dit onder de knie hebt, zul je merken dat je veel stabieler op je SUP board staat en makkelijker (en sneller) vooruit beweegt. Er zijn namelijk veel factoren die het suppen kunnen beïnvloeden wanneer je geen stabiele houding aanneemt, denk aan de wind of grotere golven.

Basisregels voor een juiste houding

We hebben de belangrijkste regels voor de juiste houding voor je op een rij gezet. Mocht je problemen hebben in het begin: dit is helemaal niet erg! Probeer eerst op je knieën controle te krijgen over je SUP board. Bekijk de basisregels:

  • Plaats je voeten op schouderbreedte
  • Plaats je voeten parallel aan het SUP board
  • Zorg ervoor dat je voeten altijd naast elkaar staan
  • Schouders en hoofd richting punt van je SUP board
  • Buig je knieën lichtjes tijdens het suppen
  • Houd je heupen boven je hielen voor stabiliteit en balans

Hoe houd je de peddel vast?

Naast een goede balans dien je natuurlijk ook je SUP paddle  op de juiste wijze vast te houden. Eigenlijk is stap één zorgen voor een SUP paddle met de juiste lengte. Tip: we hebben een handig artikel geschreven over de lengte van een SUP paddle bepalen.

Regels voor het vasthouden van je SUP paddle

Heb je een SUP paddle in de juiste lengte? Probeer dan de volgende basistechnieken toe te passen bij het suppen:

  • Hou je ellebogen gestrekt bij het vasthouden van je SUP paddle
  • Wanneer je rechts peddelt kun je je linkerhand boven op de grip van je paddle plaatsen
  • Je linkerhand kun je zo’n 65 centimeter onder je andere hand plaatsen. Echter is dit wel afhankelijk van jouw lengte, maar dit is een goed gemiddelde

Wanneer je aan de linkerkant wilt peddelen, dien je bovenstaande regels precies om te draaien. Je houdt dus je rechterhand op de bovenkant van de grip en de linkerhand zo’n 65 centimeter eronder als je links gaat peddelen.

Hoe gebruik je de paddle tijdens het suppen?

Als je straks stabiel op je SUP board kunt staan en de basisregels voor het vasthouden van je SUP paddle onder de knie hebt, is het zaak om nu natuurlijk goed vooruit te komen. Uiteraard gebruik je je SUP paddle om vooruit te komen, waarbij het blad van de SUP paddle helemaal onder water dient te zijn.

Is het blad van de paddle  helemaal onder water? Dan kun je nu kracht zetten (met gestrekte ellebogen dus, zodat je gebruik maakt van je spieren), en de paddle richting je voeten stuwen. Ongeveer ter hoogte van je voeten kun je de paddle uit het water halen en de slag herhalen.

Hoe maak je een draai op het water?

Wanneer je gaat suppen op bijvoorbeeld een groot meer, is er altijd sprake van het maken van bochten en keren. Je dient dus een draai te maken met je SUP board en, met behulp van je SUP paddle, je SUP board in de goede richting te sturen. Hiervoor kun je het best ‘grote slagen’ maken met je SUP paddle van het begin tot aan het eind van je board.

Steek dus je SUP paddle helemaal aan de voorkant van je SUP board in het water en maak vervolgens een halve maan helemaal naar achteren. Wil je naar links draaien? Dan steek je je SUP paddle rechtsvoor in het water. Als je naar rechts wilt draaien, doe je dit precies andersom. Hou ook hier rekening met het feit dat je je voeten en schouders vooruit blijft houden: in veel gevallen wil je automatisch mee gaan draaien met je lichaam, waardoor je al snel gaat vallen of niet meer stabiel op je SUP board staat.

Wat als je SUP paddle uit je handen valt?

Het overkomt de beste: je SUP paddle valt uit je handen! Geen enkel probleem, maar je dient deze natuurlijk wel zo snel mogelijk weer in handen te hebben. Je zult merken dat wanneer een SUP paddle in het water belandt, deze wegdrijft. Je kunt dan het beste op je knieën op het SUP board gaan zitten en met je handen richting je paddle sturen.

Tijd om te suppen! Heel veel succes met het toepassen van deze basistechnieken. Mocht je vragen hebben, dan kun je ons uiteraard een berichtje sturen.