David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 23/01/2023

Wat is een leash?

Wat is een sup leash? Dit is een speciaal koord dat is bedoeld om je SUP board bij je in de buurt te houden voor het geval je in het water valt. Vooral wanneer je gaat suppen onder slechte weersomstandigheden met veel wind kan je board snel van je afdwalen wanneer je geen leash om hebt. Een leash bevorderd dus ook je eigen veiligheid gezien je SUP je drijfplank is.

De lengte van je sup leash

De lengte van je leash is net als bij die van je board heel belangrijk. Wanneer je op stevige golven of met stevige weersomstandigheden gaat suppen kan er veel druk gaan staan op je enkels en het onderste gedeelte van je benen. Een lange leash dempt beter in de golven en haalt die druk dus iets weg, maar hangt ook meer in het water tijdens het suppen. Een korte leash heeft als voordeel dat je een stuk sneller je board weer te pakken hebt en de leash minder in het water hangt, maar een korte leash dempt dan weer minder goed dan een lange leash.

Hoe bepaal je nou precies de lengte van je leash? Over het algemeen is het zo dat de lengte van je leash gelijk moet zijn aan de lengte van je board. Bij een allround board wordt een 10’ leash gebruikt.

Coiled of uncoiled

Wanneer je wilt voorkomen dat je leash in het water gaat hangen en hiermee je snelheid verloren gaat, zul je moeten kiezen voor een coiled leash. Wanneer je hier minder waarde aan hecht en vooral voor de demping wilt gaan, kom je uit bij een uncoiled leash.

Hieronder vind je diverse soorten leashes:

Waar draag je een leash omheen?

Een leash kan je dragen op verschillende plekken; om je enkel, je knie en aan de quick-release band op je zwemvest. Hier zijn speciale leashes voor. Hoewel de meeste mensen de leash om de enkel dragen, is het dragen om de kuit (net onder de knie) het voordeligst. Bij hoge krachten kan het zo zijn dat je leash van je enkel afschiet en dat is nou net wat je niet wilt hebben met je leash. Als je een leash om je kuit draagt is deze kans aanzienlijk kleiner. Ook is het zo dat wanneer je de leash om je enkel draagt je een grotere kans hebt dat je op de rest van de leash gaat staan in tegenstelling tot bij het dragen van de leash om de kuit.

Lees onze blogs over suppen!