Meest gestelde vragen

Voordat je een sup peddel gaat aanschaffen is het belangrijk om te weten waar je voornamelijk gaat suppen om de juiste keuze te kunnen maken. Ga je surf suppen, racen of gewoon op vlak water peddelen?

Het is ook belangrijk om te weten wat voor ruimte je hebt om de sup peddel op te kunnen slaan. Daarnaast moet je ook weten hoe je de peddel kunt vervoeren.

Je hebt diverse soorten sup peddels, waaronder verstelbare peddels, de verstelbare sup peddels kunnen twee-delig of drie-delig zijn. Je hebt ook sup peddels bestaand uit één geheel genaamd fixed peddels.

Als je op reis gaat dan is een twee-delige of drie-delige peddel veel makkelijker mee te nemen en te vervoeren.

Er zijn verschillende soorten sup peddels voor verschillende doeleinden,  zoals voor het suppen in de golven, hier gebruiken we vaak een kortere peddel met een groter blad voor. Mocht je als doel hebben om te gaan racen en snelheid te gaan maken, dan kun je beter kiezen voor een iets kleiner blad. Je wilt namelijk je peddelslag frequentie hoog houden als je snel gaat suppen.

SUP peddels heb je in verschillende gewichten, een sup peddel van carbon is lichter, aluminium is zwaarder. Een sup peddel van Nylon zit er een beetje tussen in. Aluminium sup peddels zijn hufter-proof.

Een lichte sup peddel geeft meer comfort en een zwaardere sup peddel kost iets meer energie. Het blad van de SUP peddel is zeer belangrijk. De vorm, grootte en hoek bepalen voor een groot deel de eigenschappen van de peddel.

Welke bladgrootte heb je nodig?

Vaak nemen lichtere en kleinere personen een kleiner blad. Een groot blad vraagt vaak om problemen omdat je spieren hierdoor vaak sneller verzuren. Je ziet vaak dat een te groot peddel blad het risico op blessures vergroot.

Kort samengevat:

  • Sup peddel op zee – korte sup peddel met groot blad
  • Sup peddel voor racen – sup peddel met een klein blad en hoog comfort
  • Suppen op vlak water  – sup peddel met zowel een groot als klein blad is mogelijk
  • Sup peddel voor reizen – vario peddel twee-delig of vario sup peddel drie-delig

Type materialen

  • Een sup peddel van carbon is licht, stijf en geeft meer comfort.
  • Een sup peddel van nylon is iets lichter als een aluminium peddel, maar wel iets zwaarder als een carbon peddel
  • Een sup peddel van aluminium is zwaarder maar wel meer bestand tegen een stootje

Als het blad van de sup peddel klein is, kan je je peddel frequentie veel hoger houden. Als je je peddel frequentie hoog kan houden, dan ga je ook sneller door het water. Dit kost minder energie!

De juiste lengte van een sup peddel is voor iedereen anders. De rekensom die vaak word gebruikt voor de juiste peddel lengte is:
10% van je lichaamslengte bovenop je normale lichaamslengte. (lichaamslengte : 100 = ? x 110 = peddellengte)

Andere richtlijnen zijn:

Voor suppen in de golven: lengte + 20cm
Voor allround sup: lengte + 23cm
Voor race: lengte + 26cm

Dit zijn allemaal richtlijnen, het verschilt per persoon en wat voor soort peddel je gebruikt. Het gaat vooral om welke lengte voor jou het fijnst voelt om mee te peddelen. Je zou hier een verstelbare peddel voor kunnen gebruiken, zodat je de lengte van de peddel altijd naar wens kan instellen. Op deze manier kan je er gemakkelijk achter komen welke lengte jij het fijnst vind!

Bij een vaste peddel word er aangeraden om de peddel royaal af te zagen en dan te testen. Je kan vervolgens de peddel inkorten tot dat je tevreden bent. Gebruik hiervoor tape om het handvat vast te maken tot dat je zeker bent dat je de juiste lengte hebt gevonden. Daarna kan je het handvat vastlijmen.

Wil je graag persoonlijk advies? Dan adviseren wij je graag, voor vragen en advies app of mail ons.
app: 0682562045 / [email protected]