Voordat je een sup peddel gaat aanschaven is het belangrijk waar je gaat suppen om de juiste keuze te maken. Ga je golf suppen, racen of gewoon op vlak water peddelen.
Het is ook belangrijk om voor jezelf te weten wat voor ruimte je hebt om de sup peddel om te slaan of mee te nemen. Je hebt diverse soorten sup peddels, verstelbare peddels (oftwel vario sup peddels), de verstelbare sup peddels kunnen tweedeling of driedelig zijn. Je hebt ook sup peddels bestaand uit één geheel. Het is dan ook belangrijk om voor jezelf te weten wat voor ruimte je hebt om de sup peddel om te slaan of mee te nemen. Bijvoorbeeld als je kleine auto dan past daar waarschijnlijk alleen sup peddel vario in. Als je op reis gaat dan is tweedelige of driedelige peddel veel makkelijk mee te nemen en te vervoeren.
De verschillende soorten sup peddels voor verschillende doeleinde,  zoals voor het suppen in de golven, hier gebruiken we vaak kortere peddel met een groter blad. Mocht je als doel hebben om te gaan race en voorsnelheid te gaan, dan kun je beter kiezen iets kleiner blad. Je wilt namelijk je peddel slag frequentie hoog houden.
SUP peddels hebben verschillen in gewicht, een sup peddel van carbon is lichter, aluminium is zwaarder. Een sup peddel van Nylon zit er een beetje tussen in. De aluminium sup peddel zijn “stoot proef”.
Een lichte sup peddel geeft meer comfort en een zwaardere sup peddel kost iets meer energie. Het blad van de SUP peddel is zeer belangrijk. Vorm, grootte en hoek bepalen voor een groot deel de eigenschappen.
Welke bladgrootte heb je nodig?
Vaak nemen de lichtere personen en vrouwen een kleinere blad dan de heren. Een groot blad vraagt vaak om problemen omdat je hierdoor vaker sneller verzuurd. Je ziet vaak dat een groot peddel blad het risico op blessures vergroot.

Kort samengevat:
Sup peddel op zee  –             korte sup peddel met grote blad
Sup peddel racen   –             sup peddel met een klein blad en hoog comfort
Suppen op vlak water    – sup peddel kan met groot blad of klein blad
Sup peddel voor reizen – vario peddel tweedelig of vario sup peddel driedelig

Sup peddel van carbon is licht, stijf en heeft meer comfort
Sup peddel van nylon is wel iets lichter als een aluminium peddel, maar wel iets zwaarder als een carbon peddel
Sup peddel van aluminium is zwaarder maar wel meer beter tegen een stootje

Als het blad van de sup peddel klein is, kan je peddel frequentie veel hoger houden. Als je je peddel frequentie hoog kan houden, dan ga je ook sneller door het water. Dit kost minder energie!

De lengte van een sup peddel is voor iedereen anders.
De rekensom die vaak word gebruikt voor de juiste peddel lengte is:
10% van je lichaamslengte bovenop je normale lichaamslengte.
(lichaamslengte : 100 = ? x 110 = peddellengte)

Andere richtlijnen zijn:
voor suppen in de golven: lengte + 20cm.
voor allround sup + 23cm.
voor race + 26cm.

Dit zijn allemaal richtlijnen, het verschilt echt per persoon en wat voor soort peddel je gebruikt. Het gaat echt om welke lengte voor jou fijnst voelt om mee te peddel. Je zou hiervoor een verstelbare peddel voor kunnen gebruiken, zodat je de lengte van peddel altijd kan instellen. Op deze manier kan je er achter komen welke lengte jij fijn vind!

Bij een vaste peddel word er aangeraden om de peddel royal af te zagen en dan te testen. Je kan vervolgens de peddel inkorten tot dat je tevreden bent. Gebruik hiervoor tape om het handvat vast te maken tot dat je zeker bent dat je de juiste lengte hebt gevonden. Daarna kan je het handvat vastlijmen.

Wilt u advies? Dan adviseren wij u graag, voor vragen en advies app of mail ons.
app: 0631991145 / info@isupcenter.nl