Sup peddel koopgids

Een sup peddel kopen is best moeilijk. In deze advies gids zullen wij alles vertellen over sup peddels.
Niet alleen het stand up paddle board zelf is van groot belang, maar ook de sup peddels zijn uitermate belangrijk.
Hoe vaker en langer je gaat suppen, hoe meer verschil je zult merken tijdens het peddelen. De juiste peddel zorgt voor meer plezier in het stand up paddle boarding. Om een beter inzicht te geven welke sup peddel jij nodig hebt, zullen we je op weg helpen met de volgende stappen plan. Bekijk deze hier onder.

 1. Het gebruik van de peddel
 2. Het gewicht en materiaal van de peddel
 3. T-grip van de peddel
 4. Het blad van de peddel
 5. De lengte van de peddel

Het gebruik van de sup peddel

Om de juiste sup peddel aan te schaffen is het belangrijk om te bepalen wie de sup peddel gaat gebruiken. Ben je van plan om je paddle voor meerdere mensen (vrienden/familieleden) te gebruiken is het verstandig om een verstelbare peddel te nemen die van duurzaam materiaal is gemaakt. Dat in tegenstelling tot wanneer je jouw peddel alleen voor jezelf wilt gebruiken, in dit geval wil je misschien wel een peddel van een iets duurder materiaal. Ook beginnend supper zal zichzelf misschien sneller vinden in en goedkopere peddel terwijl een meer gevorderde supper meer behoefte heeft aan een peddel vanuit een hogere prijsklasse. We hebben een kleine onderzoek gedaan wat beste keuze sup peddel bij gebruik van de volgende personen en bij gebruik van bepaalde doelen.

 • Gebruik voor jezelf: Is de peddel alleen voor jou bedoeld, dan is vaste peddel uit een geheel het aller beste.
 • Gebruik voor meerdere mensen: Een vario sup paddle is ideaal, deze kan je namelijk qua hoogte altijd instellen.
 • Gebruik voor kinderen:
 • Voor kinderen hebben we speciale kinder paddles, het voordeel is dat deze altijd verstelbaar zijn.
  Zo kunnen kinderen mee groeien met de paddle. Het is trouwens wel afhankelijk van de lengte van de kind of men een kinder peddel nodig heeft.

Voor het kopen van sup peddel is het ook belangrijk om te weten voor welk doeleinde je het voornamelijk gaat gebruiken, ga je bijvoorbeeld alleen in zee sup boarden of ga je ook vlak water een klein rondje maken. Of wil je echt heerlijk een wat langere stukje sup boarden. Bekijk hier onderzoek bij gebruik van sup paddles bij verschillende doelen.

 • Touren: Voor tour suppen is het fijn om een peddel te hebben die in ieder geval licht is in gewicht.
 • Allround: Ga je zowel op zee en vlak water suppen, dan is een verstelbare suppeddel weer handig.
  De lengte van sup peddel voor gebruik op zee verschilt namelijk voor het gebruik op vlak water.
 • Zee: Voorop zee suppen is vario peddel of een fixed peddel beide goed. Dit is afhankelijk voor welke doeleinde je het nog meer gaat gebruiken.
  Uit eindelijk is een vaste peddel altijd het beste.

Het gewicht en materiaal van de peddel

Bij sup peddel kopen is niet alleen gebruik belangrijk maar ook gewicht en materialen. Het gewicht en het materiaal hangen nauw met elkaar samen. Je hebt verschillende soorten keuzes voor het materiaal. Carbon paddles is zijn wel een van de populairste paddles dit komt voor namelijk door de stijfheid en lichtgewicht. Tegenwoorden worden er sup pakketten geleverd met carbon peddels met 15% carbon. Hoe meer carbon hoe lichter. We hebben onderzoek gedaan naar  materialen  en verschil is tussen deze materialen van de peddels. Bekijk hier onder het onderzoek:

 • Carbon paddles: Het sterkste materiaal, licht van gewicht en levert de beste prestaties, maar ook het duurst. Je hebt carbon peddels in vaste en verstelbare varianten. Wie het best wilt presteren moet zeker een carbon peddel nemen.
 • Glasvezel paddles: Bijna net zo licht als carbon, maar wel iets minder sterk. Hierdoor zal het materiaal sneller buigen wanneer je er veel kracht op zet wat ten koste gaat van je acceleratie. Desalniettemin is het een uitstekende goedkopere vervanger voor carbon.
 • Aluminium paddles: Sterk, maar ook het zwaarste materiaal. Wel is aluminium het goedkoopste materiaal. Prima voor een beginnend supper of wanneer je jouw peddel regelmatig aan andere uitleent.
 • Hout paddles: Licht materiaal, levert een prima prestatie en vooral ook heel mooi. Wel zijn houten peddels duurder dan aluminium of glasvezel. Maar je krijgt er ook wel wat voor terug, want om het nog een keer te herhalen: ze zijn echt erg mooi!

Bekijk hier onze verschillende suppeddels:

T-grip van de sup peddel

De T-grip is grip zit boven aan de peddel, waar je eigenlijk de peddel altijd vast hebt tijdens het suppen. Elk t-grip is anders. Als je grote handen hebt kan een grotere t-grip weer fijner aanvoelen. Voor iemand die kleine handen is het juist fijn om standaard t-grip te hebben. Door aan de t-grip te voelen weet men vaak gelijk of peddel lekker in de hand ligt. Zodat je zeker weet dat je de juiste sup peddel koopt.

Het blad van de sup peddel

De bouw van je lichaam bepaalt al voor het grootste gedeelte de grootte van je blad. Een groter blad zal eerder gebruikt worden door grote, sterke mannen terwijl een kleiner blad vaak door kleinere mannen, vrouwen en kinderen gebruikt zal worden. Dit is zo, omdat wanneer je met een te groot blad peddelt je jezelf sneller uitput en je een hoger risico loopt op blessures.

 • De meest gebruikte grootte van het blad is 525 vierkante cm.
 • Voor de grotere en sterkere suppers is er een blad van 550 vierkante cm
 • Vrouwen gebruiken vaak 475 vierkante cm
 • Wanneer je in de golven wilt peddelen kan je kijken naar een blad van 575 vierkante cm.

De lengte van de sup peddel

Het bepalen van de lengte van je peddel is niet heel ingewikkeld. Wil je in de golven peddelen dan neem je jouw lichaamslengte +20 cm, voor allround peddelen neem je jouw lichaamslengte +23 cm en voor racen neem je jouw lichaamslengte +26 cm. Wanneer je veel reist met je peddel zou je goed voor de 3-delige peddel kunnen kiezen, deze zijn makkelijk mee te nemen.  Juiste standaard lengte bestaat niet echt voor een sup peddel.
Dit is voor iedereen anders. Het heeft namelijk te maken met ook belasting van je rug en schouders te maken. Daarom is vario peddel ideaal om er achter te komen welke lengte het meest geschikt is voor jou. Voor meer informatie over lengte sup peddel bepalen bekijk onze blog.

Conclusie

Bij sup peddel kopen komen er verschillende aspecten bij kijken. Mededoor ons ervaringen zijn we tot deze conclusie gekomen.
Is de peddel alleen voor jezelf bedoelt dan raden we eerder naar een hoogwaardige sup peddel te kijken zoals een glasfiber of carbon suppeddel.
Dit zorgt op langere termijn voor veel meer plezier. Het mooie is dat er tegenwoordig ook sup pakketten zijn met een hoogwaardige kwaliteit sup peddel.
Dit is ideaal voor beginnende stand up paddle boarders die het doel hebben om lekker veel op het water te zijn. Zo hoef je dan ook geen losse sup peddel te aanschaffen. Als je veel bent van plan om te gaan suppen en daarnaast ook voor het gezin of voor de kinderen wilt gaan gebruiken raden we aan vario oftwel verstelbare aluminium paddle of glasfiber paddle te nemen. Een glasfiber paddle is lichter in gewicht dus als je veel supt kost het je minder energie.
Als het  gebruik alleen is voor kennissen of kinderen voldoet een aluminium peddel zeker.
Belangrijk om ook rekening te houden met 3 type peddels zoals:

 • Fix peddel: een peddel uit een geheel gemaakt
 • Vario peddel: een tweedelige peddel die verstelbaar is
 • Driedelige peddel: deze bestaat uit 3 delen.

Bij het nemen van fix peddel, raden we eerst aan op eerst een paar goed met vario peddel te sup boarden. Zodat je precies voelt welke lengte sup peddel ideaal is voor jezelf. Een fix peddel moet namelijk op maat afgezaagd te worden. Het zou zonde zijn al zaag je peddel af en hij blijkt niet lekker te peddelen.

Kom je er nog niet uit?
Bekijk deze video hier onderof bekijk onze aanvullende blog  hoe kies ik de juiste peddel.
Advies nodig bij een aanschaf van een supboard? Lees ook onze supboard adviesgids.
Mocht je vragen hebben over het kopen van sup peddel, neem dan gerust contact met ons op:
e-mail: info@isupcenter.nl / app: 0631991145