David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 23/01/2023

De juiste SUP peddel kopen kan best lastig zijn. In deze advies gids zullen wij alles vertellen over sup peddels en hoe je de juiste sup peddel kan vinden.

Niet alleen het SUP Board zelf is van groot belang, maar ook de sup peddel is uitermate belangrijk.
Hoe vaker en langer je gaat suppen, hoe meer verschil je zult merken tijdens het peddelen met de juiste peddel. De juiste peddel zorgt voor meer plezier in het stand up paddle boarding. Om een beter inzicht te geven welke sup peddel jij nodig hebt, zullen we je op weg helpen met het onderstaande stappenplan.

peddel koopgids

Inhoud SUP Peddel koopgids

Het gebruik van de sup peddel

Om de juiste sup peddel aan te schaffen is het belangrijk om te weten wie de sup peddel gaat gebruiken. Ben je van plan om je paddle door meerdere mensen (vrienden/familieleden) te laten gebruiken dan is het verstandig om een verstelbare peddel te nemen die van een duurzaam materiaal is gemaakt. Wanneer je de peddel alleen voor jezelf zal gaat gebruiken dan kan je een niet-verstelbare (fixed) peddel nemen dat ook van een duurzaam materiaal is. Voor de beginnende supper zal de peddel in het begin niet veel uitmaken, een instap-model zal meestal al voldoende zijn. Maar een meer ervaren of gevorderde supper zal een peddel willen van een hogere prijsklasse aangezien deze een stuk aangenamer aanvoelen. We hebben een klein onderzoek gedaan naar welke sup peddel het beste bij een bepaald persoon met een bepaald einddoel past. Bekijk het resultaat van het onderzoek hieronder:

 • Gebruik voor jezelf: is de peddel alleen voor jou bedoeld, dan is een vaste (fixed) peddel uit één geheel de beste keuze
 • Gebruik voor meerdere mensen: een vario (adjustable) sup paddle is in dit geval ideaal, deze kan je namelijk op de gewenste hoogte instellen
 • Gebruik voor kinderen: voor kinderen hebben we speciale kinder peddels, het voordeel is dat deze altijd verstelbaar zijn. Zo kunnen kinderen mee groeien met de peddel. Het is trouwens wel afhankelijk van de lengte van je kind of hij/zij een kinder peddel nodig heeft, bij sommige kinderen zal een normale peddel al mogelijk zijn

Doeleind van je peddel

Voor het kopen van een sup peddel is het ook belangrijk om te weten voor welk doeleind je het voornamelijk gaat gebruiken. Ga je bijvoorbeeld alleen in zee sup boarden of ga je ook op vlak water kleine stukken suppen. Of wil je echt heerlijk een lang stuk Stand Up Paddle Boarden? Voor alle zojuist genoemde doeleinden is er een toepasselijke peddel te vinden. Bekijk de onderstaande lijst om tot de ideale SUP peddel per toepassing te komen:

 • Touren: voor het tour suppen (lange tochten) is het fijn om een peddel te hebben die in ieder geval licht is in gewicht.
 • Allround: ga je zowel op zee als vlak water suppen, dan is een verstelbare sup peddel juist weer handig.
  De aanbevolen lengte van een sup peddel verschilt namelijk op zee en op normaal water
 • Zee: voor op zee te suppen is zowel een vario peddel als een fixed peddel een goede keuze. Dit is natuurlijk wel afhankelijk voor welke doeleinden je het nog meer gaat gebruiken. Uiteindelijk is een fixed peddel altijd het beste als je kijkt naar de eigenschappen

Het gewicht en materiaal van de peddel

Om de juiste sup peddel te kopen is het niet alleen belangrijk om je doeleind te weten maar ook wat voor gewicht en welke materialen van de peddel ideaal zijn voor jou. Het gewicht en het materiaal hangen nauw met elkaar samen. Je hebt verschillende soorten keuzes voor het materiaal. Carbon peddels zijn een van de populairste soorten peddel. Dit komt voornamelijk door de stijfheid en het lichte gewicht. Tegenwoordig worden er SUP pakketten geleverd met peddels waar 15% of meer in carbon verwerkt zit. Hoe meer carbon er in de peddel zit des te lichter hij in zijn gewicht is. We hebben onderzoek gedaan naar alle materialen en naar wat het verschil is tussen deze materialen. Bekijk hieronder het onderzoek:

 • Carbon peddels: het sterkste materiaal, licht van gewicht en levert de beste prestaties, maar is ook het duurste in aanschaf. Je hebt carbon peddels in vaste en verstelbare varianten. De vaste (fixed) variant is het meest stevig aangezien hij uit één deel bestaat. Wie het best wilt presteren moet zeker een carbon peddel nemen!
 • Glasvezel peddels: bijna net zo licht als carbon, maar wel iets minder sterk. Hierdoor zal het materiaal sneller buigen wanneer je er veel kracht op zet wat ten koste gaat van je acceleratie. Desalniettemin is het een uitstekende en goedkopere vervanger voor carbon
 • Aluminium peddels: sterk, maar ook het zwaarste materiaal. Wel is aluminium ook het goedkoopste materiaal. Prima voor een beginnende supper of wanneer je jouw peddel regelmatig aan anderen uitleent aangezien aluminium hufter-proof te noemen is
 • Houten peddels: licht materiaal, levert prima prestaties en is vooral ook heel erg mooi. Wel zijn houten peddels duurder dan aluminium of glasvezel. Maar je krijgt er ook wel wat voor terug, want we moeten het toch nog een keer zeggen: ze zijn wel heel erg mooi!Zie hieronder een paar van de populairste SUP peddels:

aqua marina t grip hendel sup peddel kopenT-grip van de sup peddel

De T-grip zit boven aan de peddel, dit is het gedeelte waar je de peddel bovenaan vast hebt. Elke T-grip is anders. Als je grote handen hebt kan een grotere T-grip fijner aanvoelen. Voor iemand die kleine handen heeft is het juist fijn om een standaard T-grip te hebben. Door aan de T-grip te voelen weet men vaak gelijk of de peddel lekker in de hand ligt, op deze manier weet je zeker dat je de juiste peddel aanschaft.

Het blad van de sup peddel

fanatic sup peddel blad sup peddel kopen
Blad van een Fanatic Diamond Carbon 35 peddel

De bouw van je lichaam bepaalt al voor het grootste gedeelte de grootte van je blad. Een groter blad zal eerder gebruikt worden door grote, sterke mannen terwijl een kleiner blad vaak door kleinere mannen, vrouwen en kinderen gebruikt zal worden. Dit komt doordat je jezelf met een groter blad sneller uitput en ook meer kans loopt op blessures.

 • De meest gebruikte grootte van een blad is 525 vierkante cm.
 • Voor de grotere en sterkere suppers is er een blad van 550 vierkante cm
 • Vrouwen gebruiken vaak 475 vierkante cm
 • Wanneer je in de golven wilt peddelen kan je het beste kijken naar een blad van 575 vierkante cm.

De lengte van de sup peddel

lengte sup peddel kopen
Lengte sup peddel

Het bepalen van de lengte van je peddel is niet heel ingewikkeld. Wil je in de golven peddelen dan neem je jouw lichaamslengte +20 cm, voor allround peddelen neem je jouw lichaamslengte +23 cm en voor racen neem je jouw lichaamslengte +26 cm. Wanneer je veel reist met je peddel zou je voor de 3-delige peddel kunnen kiezen, deze zijn zeer gemakkelijk mee te nemen. De juiste standaard lengte bestaat niet echt voor een sup peddel, bij elke toepassing is er een andere lengte vereist.
Ook is dit voor iedereen weer anders. Het heeft namelijk ook te maken met de belasting van je rug en schouders. Daarom is een vario peddel ideaal om er achter te komen welke lengte het meest geschikt is voor jou. Wil je meer weten over de juiste peddel lengte? Bekijk dan vooral onze uitgebreide blog over het bepalen van de juiste peddel lengte.

3 soorten peddels

Bij je peddel keuze is het ook belangrijk om te weten dat er 3 soorten peddels zijn:

 • Fixed: een peddel dat uit één geheel bestaat
 • Vario: een tweedelige peddel die verstelbaar is en uit 2 delen bestaat
 • Driedelig: deze bestaat uit 3 delen.

Bij het nemen van een fixed peddel raden we je aan om eerst met een vario peddel te gaan suppen. Zo voel je precies welke lengte van de SUP peddel ideaal is voor jou. Een fixed peddel moet namelijk op maat afgezaagd te worden. Het zou zonde zijn als je de peddel op maat zaagt en dat het achteraf blijkt dat je de gekozen maat toch niet fijn vind.

Conclusie

Bij een sup peddel kopen komen er verschillende aspecten kijken. Mededoor onze ervaringen zijn we tot deze conclusie gekomen.
Is de peddel alleen voor jezelf bedoelt dan raden we eerder aan om naar een hoogwaardige sup peddel te kijken zoals een glasfiber of carbon sup peddel.
Dit zorgt op langere termijn voor veel meer plezier en comfort. Het mooie is dat er tegenwoordig ook sup board pakketten zijn met een hoogwaardige kwaliteit sup peddel.
Dit is ideaal voor beginnende stand up paddle boarders die het doel hebben om lekker veel op het water te zijn. Zo hoef je dan ook geen losse sup peddel aan te aanschaffen. Als je van plan bent om veel te gaan suppen en daarnaast de peddel ook door je hele gezin wilt laten gebruiken raden we aan een vario, oftewel verstelbare aluminium paddle of glasfiber paddle te nemen. Een glasfiber paddle is lichter in gewicht dus als je veel supt kost het je een stuk minder energie dan bij een aluminium peddel. Als het  gebruik alleen is voor kennissen of kinderen voldoet een aluminium peddel ook zeker.

Visuele uitleg – kiezen voor de juiste peddel

Kom je er na het lezen van de bovenstaande ‘sup peddel kopen’ adviesgids er nog niet helemaal uit? Bekijk dan vooral het onderstaande filmpje of bekijk onze aanvullende blog hoe kies ik de juiste sup peddel.

Advies nodig bij de aanschaf van een supboard? Lees dan vooral onze sup board adviesgids.

Mocht je nog vragen hebben over het kopen van een sup peddel of SUP Board, neem dan vooral contact met ons op.

Lees onze blogs over suppen!