Sup peddel

Een sup peddel kiezen. Niet alleen het board zelf is van groot belang, maar ook de peddels zijn uitermate belangrijk. Hierin heb je allemaal verschillende keuzes. Deze keuzes bestaan uit een aantal onderdelen:

 • Het doel; is het meer voor de plezier of echt als sport?
 • Het gewicht
 • Het materiaal; carbon of aluminium?
 • Het blad van de peddel; de prestaties van de peddel zijn heel afhankelijk van de vorm, grootte en de hoek van het blad
 • De lengte

Doel

Ben je van plan om je paddle voor meerdere mensen (vrienden/familieleden) te gebruiken is het verstandig om een verstalbare peddel te nemen die van duurzaam materiaal is gemaakt. Dat in tegenstelling tot wanneer je jouw peddel alleen voor jezelf wilt gebruiken, in dit geval wil je misschien wel een peddel van een iets duurder materiaal. Ook beginnend supper zal zichzelf misschien sneller vinden in en goedkopere peddel terwijl een meer gevorderde supper meer behoefte heeft aan een peddel vanuit een hogere prijsklasse. Wij zullen u hier met behulp van deze tekst hier bij helpen.

Gewicht & materiaal

Het gewicht en het materiaal hangen nauw met elkaar samen. Je hebt verschillende soorten keuzes voor het materiaal. We zullen ze allemaal kort langslopen.

 • Carbon: Het sterkste materiaal, licht van gewicht en levert de beste prestaties, maar ook het duurst. Je hebt carbon peddels in vaste en verstelbare varianten. Wie het best wilt presteren moet zeker een carbon peddel nemen.
 • Glasvezel: Bijna net zo licht als carbon, maar wel iets minder sterk. Hierdoor zal het materiaal sneller buigen wanneer je er veel kracht op zet wat ten koste gaat van je acceleratie. Desalniettemin is het een uitstekende goedkopere vervanger voor carbon.
 • Aluminium: Sterk, maar ook het zwaarste materiaal. Wel is aluminium het goedkoopste materiaal. Prima voor een beginnend supper of wanneer je jouw peddel regelmatig aan andere uitleent.
 • Hout: Licht materiaal, levert een prima prestatie en vooral ook heel mooi. Wel zijn houten peddels duurder dan aluminium of glasvezel. Maar je krijgt er ook wel wat voor terug, want om het nog een keer te herhalen: ze zijn echt erg mooi!

Bekijk hier onze verschillende suppeddels:

Blad

De bouw van je lichaam bepaalt al voor het grootste gedeelte de grootte van je blad. Een groter blad zal eerder gebruikt worden door grote, sterke mannen terwijl een kleiner blad vaak door kleinere mannen, vrouwen en kinderen gebruikt zal worden. Dit is zo, omdat wanneer je met een te groot blad peddelt je jezelf sneller uitput en je een hoger risico loopt op blessures.

 • De meest gebruikte grootte van het blad is 525 vierkante cm.
 • Voor de grotere en sterkere suppers is er een blad van 550 vierkante cm
 • Vrouwen gebruiken vaak 475 vierkante cm
 • Wanneer je in de golven wilt peddelen kan je kijken naar een blad van 575 vierkante cm.

Lengte

Het bepalen van de lengte van je peddel is niet heel ingewikkeld. Wil je in de golven peddelen dan neem je jouw lichaamslengte +20 cm, voor allround peddelen neem je jouw lichaamslengte +23 cm en voor racen neem je jouw lichaamslengte +26 cm. Wanneer je veel reist met je peddel zou je goed voor de 3-delige peddel kunnen kiezen, deze zijn makkelijk mee te nemen.

Advies nodig bij een aanschaf van een supboard? Lees ook onze supboard adviesgids.
Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op:
e-mail: info@isupcenter.nl / app: 0631991145