sup basistechnieken

Basistechnieken van suppen

Picture of David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 17/01/2024

Ik ben al vanaf 2013 aan het suppen en heb een internationale sup cursus gevolgd. Deze cursus heet ASI Academy of Surfing. Met deze kennis kan ik jullie helpen om juiste technieken te leren. Ik zal de basistechnieken van suppen uitlichten. Als beginner is het belangrijk om een aantal basis stand up paddle technieken te kennen. Er zijn namelijk een aantal belangrijke basis technieken bij het suppen. Wanneer je deze onder de knie hebt kan het suppen een stuk leuker en comfortabeler worden. van de juiste houding op een SUP board tot het maken van een draai op het water.

SUP Uitrusting

Het is zeer belangrijk om de juiste sup technieken te leren, zo voorkom je blessures en veel energie verspilling. Maar voor iemand die wilt beginnen met suppen is het ook belangrijk om het juiste sup board uit te kiezen. Daarom is het belangrijk om te weten welke sup board je nodig hebt. Zorg er voor dat je een stabiel paddle board hebt zodat je board al veel stabiliteit biedt, zo hoef je je niet (te) veel op je balans te focussen. 

Hoe kun je het beste staan op een SUP board?

Één van de meest voorkomende vragen bij beginnende suppers is hoe je het beste op een SUP board kunt staan. Wanneer je dit onder de knie hebt zul je merken dat je veel stabieler op je SUP board staat en makkelijker (en sneller) vooruit beweegt. Er zijn namelijk veel factoren die het suppen kunnen beïnvloeden wanneer je geen stabiele houding aanneemt, denk aan de wind of grotere golven.

beginnerstips voor suppen

Basisregels voor een juiste houding

We hebben de belangrijkste regels en tips voor de juiste houding tijdens het suppen voor je op een rij gezet. Mocht je problemen hebben in het begin: dit is helemaal niet erg! Probeer eerst op je knieën controle te krijgen over je SUP board. Bekijk de onderstaande basisregels:

 • Plaats je voeten op schouderbreedte
 • Plaats je voeten parallel aan het SUP board
 • Zorg ervoor dat je voeten altijd naast elkaar staan
 • Schouders en hoofd richting punt van je SUP board
 • Buig je knieën lichtjes tijdens het suppen
 • Houdt je heupen boven je hielen voor stabiliteit en balans

Hoe houd je de SUP peddel vast?

Naast een goede balans dien je natuurlijk ook je SUP paddle  op de juiste wijze vast te houden. Eigenlijk is stap één zorgen voor een SUP paddle met de juiste lengte. Tip: we hebben een handig artikel geschreven over de juiste lengte van een SUP paddle bepalen.

Regels voor het vasthouden van je SUP peddel

Wanneer je een sup peddel van de juiste lengte hebt kun je de volgende basistechnieken toe gaan passen tijdens het suppen:

 • Houdt je ellebogen gestrekt bij het vasthouden van je SUP paddle
 • Wanneer je rechts peddelt kun je je linkerhand boven op de grip van je peddel plaatsen
 • Je rechterhand kun je zo’n 65 centimeter onder je andere hand plaatsen. Echter is dit wel afhankelijk van jouw lengte, maar dit is een goed gemiddelde

sup peddel vasthouden

Wanneer je aan de linkerkant wilt peddelen, dien je bovenstaande regels omgedraaid toe te passen. Je houdt dus je rechterhand op de bovenkant van het greepje en de linkerhand zo’n 65 centimeter eronder als je links gaat peddelen.

Hoe gebruik je de peddel tijdens het suppen?

Als je straks stabiel op je SUP board kunt staan en de basisregels voor het vasthouden van je SUP peddel onder de knie hebt, is het natuurlijk belangrijk om goed vooruit te komen. Uiteraard gebruik je je SUP peddel om vooruit te komen, waarbij het blad van de SUP peddel helemaal onder water dient te zijn.

Is het blad van de peddel helemaal onder water? Dan kun je nu kracht zetten (met gestrekte ellebogen, zodat je gebruik maakt van je spieren), en de peddel richting je voeten halen. Ongeveer ter hoogte van je voeten kun je de peddel uit het water halen en de slag herhalen. Let op dat je de peddel echt ter hoogte van je voeten uit het water haalt. Elk gedeelte wat je achter je voeten peddelt is verspilde energie…

Hoe maak je een draai op het water?

Wanneer je gaat suppen op bijvoorbeeld een groot meer, is er altijd sprake van het moeten maken van bochten en keren. Je dient dus een draai te maken met je SUP board met behulp van je peddel. Hiervoor kun je het best ‘grote slagen’ maken met je SUP peddel van het begin tot aan het eind van je board.

Steek dus je SUP paddle helemaal aan de voorkant van je SUP board in het water en maak vervolgens een halve maan helemaal naar achteren, maak dus een wijde slag. Wil je naar links draaien? Dan steek je je SUP paddle rechtsvoor in het water. Als je naar rechts wilt draaien, doe je dit precies andersom. Houd ook hier rekening met het feit dat je je voeten en schouders recht vooruit blijft houden: in veel gevallen wil je automatisch mee gaan draaien met je lichaam, waardoor je al snel gaat vallen of niet meer stabiel op je SUP board staat.

Wat als je SUP peddel uit je handen valt?

Het overkomt zelfs de beste: je SUP peddel valt uit je handen! Geen enkel probleem, maar je dient deze natuurlijk wel zo snel mogelijk weer in handen te hebben. Je zult merken dat wanneer een SUP peddel in het water belandt, deze wegdrijft. Je kunt dan het beste op je knieën op het SUP board gaan zitten en met je handen richting je peddel sturen.

Vergeet tijdens het uitoefenen van de basistechnieken van suppen natuurlijk ook vooral niet plezier te maken!

basistechnieken van suppen

3 Basis SUP technieken

Er zijn drie basis SUP technieken. Wij hebben de drie technieken hieronder uitgebreid uitgelicht:

Sup techniek 1:

Sweep strokes Er zijn verschillende manieren om je Sup board te draaien. De sweep strokes worden over het algemeen het meest gebruikt. Deze techniek wordt onderverdeeld in 2 soorten bewegingen, namelijk: 1. De forward sweep 2. De reverse sweep
 1. De forward sweep (voorwaartse beweging): De forward sweep is een voorwaartse beweging dat gebruikt kan worden wanneer je stilstaat of met een kleine vaart aan het aan suppen bent. Het is belangrijk om te beginnen met je knieën te buigen, dit zorgt voor meer stabiliteit op het board. Vervolgens draai je de schouder waarmee je de peddel vasthoudt, zodat je met de peddel een langere afstand bereikt. Dit doe je totdat je bijna bij de punt van het board bent. Steek het blad van de peddel volledig in het water en duw de peddel zover mogelijk weg van het board met een voorwaartse beweging en haal de peddel hierna uit het water.
 2. De reverse sweep (achterwaartse beweging): Bij de reverse sweep kom je gelijk tot stilstand, wanneer je deze techniek gebruikt. Buig nog meer door je knieën dan bij de forward sweep. Wanneer je stevig genoeg staat, zet je de peddel naast het board op dezelfde lengte als de vin. Steek het blad geheel in het water en zwaai met de peddel met een boog terug naar de neus van het board. Je merkt dat je met deze techniek nog scherper een bocht kunt maken. Doe je dit voor het eerst? Begin dan rustig en neem hiervoor de tijd. Beide technieken werken namelijk het beste als je stilstaat. Dit komt doordat de vin gemaakt is om één richting aan te houden, waardoor de vin weerstand biedt bij het maken van een bocht.
Doe je dit voor het eerst? Begin dan rustig en neem hiervoor de tijd. Beide technieken werken namelijk het beste als je stilstaat. Dit komt doordat de vin gemaakt is om één richting aan te houden, waardoor de vin weerstand biedt bij het maken van een bocht.

 Sup techniek 2: Draw strokes

Draw strokes is een zijwaartse beweging. Deze techniek komt in meerdere gevallen goed van pas, bijvoorbeeld: Naar de kant toe te peddelen, om naar een andere peddelaar te komen, in smalle slootjes en om je koers te veranderen. Er zijn verschillende draw stroke technieken, namelijk:
 1. De basic draw: Het is belangrijk om je voeten meer naar de buitenkant te zetten zodat je net wat meer balans houdt tijdens het draaien van je bovenlichaam. Het blad van de peddel steek je horizontaal in het water. Vervolgens trek je de peddel naar je toe, wanneer deze bij het sup board is aangekomen draai je het blad verticaal en haal je deze uit het water. Je kunt dit ook doen zonder de peddel uit het water te hoeven halen. Wanneer de peddel de zijkant van het supboard ter hoogte van je voeten bereikt kun je het blad verticaal draaien in het water totdat je een afstand bereikt dat je de techniek kunt herhalen.
 2. De sculling draw: De sculling draw is een techniek voor de gevorderden, die al wat meer ervaring met het suppen hebben. Ook bij deze techniek draai je je lichaam weer een beetje richting de zijkant van het board. Daaropvolgend steek je het blad van de peddel een stuk van je board af in het water. Je houdt de peddel weer horizontaal, deze keer haal je de peddel niet naar het board toe. Je sleept de peddel vanaf de neus naar de staart in een klein boogje door je peddel te draaien met je polsen. Deze techniek houdt je aan, totdat je er bent. Let op: Als je je blad te veel naar buiten draait, dan rem je jezelf af, houdt hier dus rekening mee

En tot slot Sup techniek 3: recht suppen!

Er zijn 3 verschillende manieren om een vaste koers aan te houden tijdens het suppen:
 1. Forward stroke: Het is belangrijk om je peddel verticaal te houden, zodat je niet teveel energie verbruikt tijdens het suppen. Bij deze techniek moet je alsnog af en toe met de peddel van kant wisselen om rechtdoor te kunnen blijven gaan. Het nadeel hiervan is dat wanneer je peddel overpakt de kans groot is dat de richting van je board alweer is verandert.
 2. Cross forward stroke: Ook met deze techniek houdt je je peddel verticaal, wanneer je van kant wisselt verander je de positie van je handen niet. Je pakt de peddel dus ook niet over met je andere hand. Vervolgens wissel je af en toe van kant. Dit is tegelijkertijd ook een goede opwarming voor je schouders. Je kunt met deze techniek niet een hoge snelheid bereiken, maar wanneer je genoeg spieren tijdens een peddel slag gebruikt is het een prima techniek.
 3. Bow draw: Dit is de meeste effectieve techniek zonder dat je van kant hoeft te wisselen met de peddel. Bij de bow draw beweeg je je peddel in een bepaalde volgorde namelijk: Vanaf de neus, naar je huip, naar de achterkant, neutraal in het midden, peddelblad dicht, peddelblad open. Je maakt dan een bocht. Wanneer je dit combineert met een voorwaartse slag, ga je snel vooruit in dezelfde richting zonder van kant te wisselen. Ook kun je zelfs een bocht maken aan de kant waar je je peddel mee vast houdt.

Nu weet je alles over de sup peddel technieken. Dit is super eenvoudig om te leren! Het enige wat je nog nodig hebt, is een goed board voor beginner!  Neem dan vooral een kijkje in onze SUP Webshop

Laatste blogs

Chantal Domburg
Chantal Domburg

Happy Supper

Super service, goed bereikbaar en klantvriendelijk. Hier mijn supboard gehaald en bij wat problemen met de pomp, wederom prima geholpen. Ik beveel Isupcenter absoluut aan, ook voor informatie over een SUP ben je hier op de juiste plek.

Josien Versteeg
Josien Versteeg

Happy Supper

Heel tevreden met het advies. Er wordt naar je wensen gekeken en meegedacht. Op basis van de wensen wordt er advies gegeven. Super service!

Joel Hardorff
Joel Hardorff

Happy Supper

Snelle reactie. Heb 2 maal contact gehad in korte tijd en dit bedrijf heeft de zaakjes goed voor elkaar. Telefonisch goed bereikbaar en bij een order welke ik uiteindelijk niet nodig had binnen no-time een keurige reactie en geen gezeur. Hier zijn er nog maar weinig van dus vandaar een positieve bijdrage aan dit bedrijf.

Marcel Koeleman
Marcel Koeleman

Happy Supper

Super service! Klein probleempje met een seal gehad, na het opsturen van wat foto's. Konden wij hem direct komen omruilen voor een nieuwe.

Remke Spijkers
Remke Spijkers

Happy Supper

Gisteren verschillende sup boards mogen uitproberen bij isupcenter op locatie in Ter Aar. Top! Goede technische tips en meedenken over een bij mij passend board. Dit inzicht en gevoel bij de boards had ik nooit online kunnen krijgen. Dankjewel David!

Jouw Winkelwagen
0 Verlanglijst
Winkel
0 artikelen Winkelwagen
Mijn account

Maak je sup avontuur compleet met de aanbevolen artikelen

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hey fanatieke watersporter! Kan een van onze SUP experts je ergens bij helpen?