Beste SUP Pomp Voor Een Opblaasbaar SUP Board

Picture of David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 16/02/2024

Wanneer je een inflatable/opblaasbaar SUP Board hebt of wilt aanschaffen dan wil je graag de beste SUP pomp ervoor hebben. Een goede pomp scheelt namelijk veel tijd, energie en moeite. In deze blog gaan we jou helpen bij een onderbouwde keuze te maken voor een pomp. We gaan het hebben over handpompen en elektrische pompen. Na het lezen van deze blog kun je gemakkelijk een keuze maken voor de beste SUP pomp voor een opblaasbaar SUP board.

Wat is een handpomp?

beste sup handpomp

Red Paddle Co Titan pomp met 2 cilinders

Laten we beginnen met het bespreken wat een handpomp is. Een handpomp is een pomp waarbij je met de hand moet pompen. Je stelt de pomp in op blazen (mits hij 2 standen heeft). Je zet je voeten op de daarvoor bestemde pedalen en doet je handen om de greepjes heen. Je haalt de greepjes omhoog en pompt daarna weer naar beneden. Zo pomp je je SUP met de hand op. Bekijk de linker foto om te zien hoe een handpomp eruitziet.

Soorten handpompen

Je hebt diverse soorten handpompen. De verschillende soorten zijn te vinden in de onderstaande opgave:

  • Een 1 cilinder handpomp met alleen een blaas stand
  • 1 cilinder handpomp met zowel een blaas als zuig stand
  • 2 cilinder handpomp met alleen een blaas stand
  • Een 2 cilinder handpomp met zowel een blaas als zuig stand
  • En tot slot een double action pomp

Uitleg: verschillende soorten handpompen

Zoals je ziet heb je zowel pompen met 2 cilinders als met 2 standen. De 2 cilinders zorgen ervoor dat je je board sneller hebt opgepompt aangezien je meer lucht aanzuigt en dus ook meer in het board pompt. De 2 standen zorgen ervoor dat je je SUP Board zowel kan opblazen als leeg laten lopen.

Elke SUP pomp bevat een druk meter, dit is heel belangrijk aangezien je je board anders niet tot de juiste PSI kan oppompen. En de juiste PSI is heel belangrijk om de goede eigenschappen van het board te behouden. Let dus ook altijd op de ‘recommended’ (aanbevolen) PSI dat op het board staat, dit is meestal te vinden bij het ventiel.

2 cilinders of 1?

Wij merken dat het oppompen van je SUP Board aanzienlijk sneller gaat met 2 cilinders dan met 1. Wij willen altijd zoveel mogelijk tijd overhouden om te suppen dus willen we de minste tijd besteden aan het voorbereiden. Een 2 cilinder handpomp helpt hier enorm bij. Als je dus zo snel mogelijk wilt gaan suppen dan is een 2 cilinder handpomp zeker aan te bevelen!

1 stand of 2 standen?

Wat is het beste, een pomp met alleen een blaas stand of een pomp met zowel een blaas als zuig stand? Wij vinden een pomp met 2 standen ideaal. Dit komt dan ook vooral door de gemakszucht. Een board dat volledig leeg gezogen is is veel makkelijker op te rollen en netjes terug in de tas te stoppen. Als je na elke trip je board weer netjes terug in je tas opbergt dan is een handpomp met zowel een blaas als zuig stand ideaal!

Double of single action

Je hebt zowel double als single action pompen. Een single action pomp pompt alleen met de neerwaartste beweging lucht in het board. Een double action pomp met zowel naar boven als beneden lucht in het board. Een double action pomp pompt dankzij deze methode vele malen sneller je SUP Board op!

Top 3 suppompen voor met de hand

We hebben ook een onderzocht welke handpompen het beste zijn voor het oppompen van een sup board.
Hierbij hebben we gekeken naar de volume stroom en grote van de pomp.

#NR 1. Red Paddle Titan II

De Titan II is dé hand pomp voor het opblazen van stand up paddle boards. Hij heeft veel volumestroom om een sup op te blazen. De Titan pomp is een van de snelste handpompen op de markt.

#NR 2. Fanatic Triple Action Pomp

Een pomp met veel volume. Hij pompt met gemak een sup board op. Er zit ook een switch tussen triple en double action. Dit betekend dat hij op 2 standen kan pompen met veel volume stroom.

#NR 3. Fanatic Nano Pomp

Deze pomp is vergeleken met andere pompen klein, maar ondanks zijn formaat doet hij nog steeds zijn werk uitstekend.. Deze staat bij ons op nummer 3, omdat er eigenlijk vrijwel geen pompen zijn van zo een compact formaat met zo een hoge volumestroom.

star 8 elektrische sup board pomp

Wat is een elektrische sup pomp?

Zojuist hebben we al de elektrische SUP pomp (e-pomp) benoemd. Maar wat is een elektrische SUP pomp nou precies? Een elektrische pomp is een pomp die automatisch je SUP Board oppompt tot de ingestelde PSI. Deze pompen zijn ideaal voor als je niet handmatig kan oppompen, niet te veel energie vooraf het suppen wilt kwijt zijn of er simpelweg geen zin in hebt om handmatig te pompen. Je hebt diverse soorten elektrische pompen. Bekijk de diverse soorten hieronder.

Soorten elektrische pompen

Zoals hierboven genoemd zijn er diverse soorten elektrische pompen. Bekijk alle elektrische pomp uitvoeringen hieronder:

  • Een elektrische pomp met LCD
  • Elektrische pomp zonder LCD
  • Elke pomp heeft een andere volumestroom
  • Elektrische pomp zonder geïntegreerde accu (meestal alleen een 12 volt aansluiting voor in de auto)
  • En tot slot een Elektrische pomp met geïntegreerde accu

Met of zonder LCD scherm?

Zoals je hierboven kan zien heb je aardig wat verschillende soorten pompen. Als eerste gaan we bespreken of je wel of geen LCD scherm nodig hebt: wij vinden een LCD scherm niet nodig maar wel handig. Ook al heb je geen scherm kan je de pomp wel alsnog doormiddel van een draaiknop op de juiste PSI instellen. Het handige aan een LCD scherm is alleen wel dat je gemakkelijk de voortgang kan zien, dit kan bij een pomp met alleen draaiknop niet. De keuze voor een elektrische pomp met of zonder LCD scherm hangt dus volledig af aan de gemakzucht die je wilt ervaren. Let alleen wel op dat een pomp met draaiknop in vele gevallen goedkoper zal zijn dan een pomp met LCD scherm.

Wel of geen geïntegreerde accu?

Wij vinden een geïntegreerde accu super handig maar niet altijd nodig. Meestal hebben wij onze auto dichtbij staan waardoor we de pomp gewoon in onze auto kunnen pluggen met de 12volt aansluiting. Je zal alleen wel bij enkele momenten komen waarbij je auto niet in de buurt staat of dat je op een ander vervoersmiddel bent. Voor zulk soort momenten is een elektrische pomp met geïntegreerde accu wel echt ideaal. Maar er is ook nog een andere handige oplossing: een powerbank (zie foto rechts). Een powerbank kan je gemakkelijk meenemen aangezien het een kleine portable (meeneembare) accu is.

Star Pump powerbank – meeneembare accu

star pump elektrische pomp powerbank

Star Pump powerbank voor elektrische SUP pompen

Met de Star Pump powerbank kun je gemakkelijk in combinatie met een elektrische pomp meerdere SUPS achter elkaar oppompen. Wij vinden persoonlijk een powerbank handiger dan een e-pomp met geïntegreerde accu aangezien je niet de hele tijd zo een zwaar gewicht hoeft mee te nemen. Want deze powerbank is lichter dan een pomp waarbij de accu al in de pomp zit en je kan er ook nog voor kiezen om de powerbank niet mee te nemen wanneer je hem niet nodig hebt. Het hangt er dus echt vanaf wat je voorkeur is. Wil je een geïntegreerde accu of een losse meeneembare accu?

Diverse volumestromen

Vrijwel elke elektrische pomp heeft een andere volumestroom (liter lucht per minuut). Je hebt zelfs pompen die 2 volumes toepassen tijdens het pompen zoals de Star Pump 8. In het begin (wanneer er vrijwel geen tegendruk is) geeft hij een hoog volumestroom. En wanneer hij tegendruk krijgt (het laatste gedeelte) dan schakelt hij over naar een lager volumestroom. Op deze manier is je Stand Up Paddle Board het snelst opgepompt en heb je de minste kans op oververhitting van de pomp.

Wij bevelen aan om voor een e-pomp te gaan met een hoog volumestroom, en het liefste een pomp die op het laatste stuk overschakelt naar een lager volumestroom. Dit kost namelijk een stuk minder tijd en zo houd je meer tijd over om te suppen!

Handpomp of elektrisch beste SUP pomp?

Nu we hierboven hebben uitgelegd wat een handpomp is en wat een elektrische pomp is kunnen we gaan kijken wat de beste optie is. Wij vinden persoonlijk een elektrische pomp het beste aangezien je hier de minste energie aan kwijt bent. Ook kan je dankzij de elektrische pomp nog andere dingen tijdens het pompen voorbereiden. Een handpomp is in dat opzicht gewoon een stuk minder ideaal. Een handpomp is daarentegen wel een stuk goedkoper (afhankelijk van het type). En bij alle boarden die wij verkopen in onze sup webshop word al een handpomp bijgeleverd. Een elektrische pomp is dus puur een luxe artikel, behalve als je fysiek niet in staat bent een board handmatig op te pompen. Als je de bestedingsruimte hebt om een elektrische pomp aan te schaffen dan bevelen we dit zeker aan aangezien je meer plezier zal hebben van je SUP tocht!

Alternatieve optie: ventiel adapter

red paddle ventiel adapter

Alternatief SUP pomp: Red paddle ventiel adapter

Er is ook nog een laatste extra optie en dat is een ventiel adapter. Een ventiel adapter kan je aansluiten op je compressor of fietspomp. De andere kant gaat in je SUP Board. Op deze manier kan je heel goedkoop een SUP pomp hebben. Ook al is de fietspomp niet aan te bevelen aangezien dit een stuk langzamer gaat. Maar als je puur voor de beste budget keuze wilt gaan dan is een ventiel adapter ideaal. En als je een compressor thuis hebt en je je SUP altijd thuis oppompt dan is hij al helemaal ideaal aangezien dat super snel gaat!

De Red Paddle ventiel adapter is op ieder apparaat te gebruiken dat gebruik maakt van een schrader systeem. Dit systeem is hetzelfde systeem als op een algemene fietspomp zit. Bekijk de foto rechts om te zien hoe de adapter eruit ziet.

Onze favoriete beste SUP pomp

star 8 elektrische sup board pomp

Onze favoriet: Star Pump 8 elektrische SUP pomp

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar een elektrische pomp. Maar welke elektrische pomp vinden wij nou persoonlijk het beste? Dat is zonder twijfel de Star Pump 8, deze pomp is ideaal. Hij blaast je SUP binnen enkele minuten op en doet dit ook nog eens met 2 aparte volumestromen. Hij heeft een LCD scherm waardoor je gemakkelijk de PSI kan instellen en de voortgang van het oppompen kan zien. Ook vinden wij het ontwerp zeer mooi, wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is.

Onze favoriete SUP pomp accessoire(‘s)

De Star Pump 8 bevat geen geïntegreerde accu. Maar wat wij altijd doen is de Star Pump powerbank meenemen zodat we niet afhankelijk zijn van de 12volt aansluiting van een auto. Deze powerbank kan tot wel 7 SUPS op één lading oppompen, ideaal voor als je met vrienden of vriendinnen gaat! Benieuwd naar hoe de Star Pump 8 elektrische pomp eruitziet? Bekijk dan de foto rechts. Ook vinden wij de Red Paddle Silent Air Remover zeer handig. Wanneer er mensen op het terras zitten of voorbij lopen irriteren ze zich niet aan ons wanneer wij de SUPS leeg laten lopen. En het is ook een stuk fijner voor je oren aangezien de Silent Air Remover het geluid sterkt dempt.

Wil je zo snel mogelijk fun hebben op water?

Laatste blogs

Chantal Domburg
Chantal Domburg

Happy Supper

Super service, goed bereikbaar en klantvriendelijk. Hier mijn supboard gehaald en bij wat problemen met de pomp, wederom prima geholpen. Ik beveel Isupcenter absoluut aan, ook voor informatie over een SUP ben je hier op de juiste plek.

Josien Versteeg
Josien Versteeg

Happy Supper

Heel tevreden met het advies. Er wordt naar je wensen gekeken en meegedacht. Op basis van de wensen wordt er advies gegeven. Super service!

Joel Hardorff
Joel Hardorff

Happy Supper

Snelle reactie. Heb 2 maal contact gehad in korte tijd en dit bedrijf heeft de zaakjes goed voor elkaar. Telefonisch goed bereikbaar en bij een order welke ik uiteindelijk niet nodig had binnen no-time een keurige reactie en geen gezeur. Hier zijn er nog maar weinig van dus vandaar een positieve bijdrage aan dit bedrijf.

Marcel Koeleman
Marcel Koeleman

Happy Supper

Super service! Klein probleempje met een seal gehad, na het opsturen van wat foto's. Konden wij hem direct komen omruilen voor een nieuwe.

Remke Spijkers
Remke Spijkers

Happy Supper

Gisteren verschillende sup boards mogen uitproberen bij isupcenter op locatie in Ter Aar. Top! Goede technische tips en meedenken over een bij mij passend board. Dit inzicht en gevoel bij de boards had ik nooit online kunnen krijgen. Dankjewel David!

Jouw Winkelwagen
0 Verlanglijst
Winkel
0 artikelen Winkelwagen
Mijn account

Maak je sup avontuur compleet met de aanbevolen artikelen

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hey fanatieke watersporter! Kan een van onze SUP experts je ergens bij helpen?