foil surfing benodigdheden

Een Praktisch Stappenplan voor Foil Surfing, Wat Heb je Nodig?

David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 25/08/2023

Het populaire foil surfing wordt gezien als het nieuwe surfen. Deze sport met weinig benodigdheden maakt een enorme opmars zowel in Nederland als in andere landen. Dit is voornamelijk te danken aan het unieke en vrije gevoel dat het foil surfen geeft. Dit gevoel kan vrijwel geen andere watersport evenaren!

Inhoudsopgave

Wat is foil surfing?

Foil surfing is een unieke nieuwe watersport waarbij er gebruik wordt gemaakt van een hydrofoil onder een board. Deze hydrofoil zorgt ervoor dat het board het water uit gelift wordt wanneer er een bepaalde snelheid wordt bereikt. Het water drukt dan namelijk op de foil waardoor de foil het board het water uitdrukt. Dankzij deze techniek zweef je boven het water met je foil board en voelt het werkelijk waar alsof je vliegt! Omdat de vin van de foil in het water blijft terwijl het board boven het water hangt kan je alsnog blijven sturen. 

Manieren van foiling

Foiling kan op verschillende manieren en met verschillende benodigdheden worden uitgeoefend. Om te weten welke foil producten je voor deze watersport nodig hebt is het belangrijk om eerst te begrijpen welke manieren van foiling er zijn. Wij hebben de meest gebruikte manieren van foiling hieronder voor je uitgelicht:

1. Wing Foiling

Bij wing foiling wordt er zoals de naam al zegt gebruik gemaakt van een speciale wing. Deze wing zorgt ervoor dat de wind opgevangen wordt, hierdoor kan er snelheid gemaakt worden. Dankzij de snelheid wordt het board door de foil uit het water geduwd. Je kan sturen dankzij de wing. Bij deze manier van foilen ben je afhankelijk van de wind. Er zijn verschillende maten van wings. Hoe groter de wing des te meer wind hij vangt en des te meer snelheid je kan maken.

wing foiling
sup foiling met peddel

2. SUP Foiling

Bij SUP foiling wordt er gebruik gemaakt van een peddel. Door hard te peddelen maak je net zoals bij het wingen snelheid en kom je met het board uit het water. Eenmaal met het board boven het water maak je ‘pomp’ bewegingen om op deze wijze vooruit te kunnen blijven gaan. De SUP peddel gebruik je dus alleen bij het opstarten. 

3. Surf Foiling

Surf foiling is een vorm van foiling waarbij je gaat surfen met je foil board. In plaats van dat je een wing of peddel gebruikt om je board uit het water te liften gebruik je de golven. Het is hetzelfde principe als surfen met een surfboard. Het grote verschil zit hem natuurlijk in dat je boven het water zweeft wanneer de golf je snelheid geeft en dat je moet pompen om consistent vooruit te kunnen blijven gaan. 

surf foiling benodigdheden
elektrisch foilen

4. E-Foiling

Deze vorm van foilen is nog niet bij iedereen bekend maar vinden wij ook erg gaaf, ook al wordt deze mening niet altijd door iedereen gedeeld gezien er een elektrische motor in de hydrofoil zit verwerkt. Bij e-foiling heb je niks anders nodig dan het e-foil board met de bijbehorende vin. De motor stuur je aan doormiddel van een afstandsbediening die je in je hand houdt. Een e-foil brengt je dankzij de motor en foil automatisch uit het water wanneer hij snelheid bereikt. De meeste e-foils kunnen tot wel 25 kilometer per uur op het water bereiken. 

Welke attributen heb je nodig om te kunnen foilen?

Zoals je hierboven kan zien zijn er diverse manieren van foilen. Per soort heb je ook verschillende attributen/producten nodig om de betreffende vorm te kunnen uitoefenen. Hieronder vertellen we meer over de foilen surfen benodigdheden.

Foil surfing benodigheden

Bij elke manier van foiling is er één product variabel dat verschilt per manier en de andere producten zijn niet variabel, deze producten heb je dus bij elke vorm van foiling nodig. De eerste twee producten zijn de producten die per vorm van foilen verschillen. Alle andere producten in het rijtje zijn bij elke vorm van foiling benodigd. Bij de producten die variabel zijn gezien het afhankelijk is van de manier die je wilt gaan uitoefenen staat er ‘variabel’ voor vermeld. Bekijk de foilen surfen benodigdheden:

moai foil wing

Variabel: Foil wing voor wing foiling

Een foil wing is een speciale wing gemaakt om mee te foilen. Een foil wing kan je gemakkelijk vasthouden met je hand(en) en vangt de wing gemakkelijk dankzij het slimme ontwerp. Zonder de wing zou je niet vooruit kunnen komen met je foil board en dus ook niet kunnen foilen. De wing is dus onmisbaar bij het wing foilen.

Variabel: SUP Peddel voor SUP en Surf foiling

Een SUP Peddel wordt ook gebruikt voor SUP en Surf foiling. Als je al een SUP peddel op de juiste maat (of verstelbaar) hebt liggen dan is dat super handig. Houdt er alleen rekening mee dat je zo snel mogelijk snelheid moet behalen om het foil board omhoog te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen heb je een stevige en lichtgewicht peddel nodig van goede kwaliteit. 

foil sup peddel

Foil board

Het foil board is de basis waar de hydrofoil aan bevestigd wordt. Je kan hier niet zomaar elk board voor gebruiken. Een foil board is namelijk speciaal gemaakt om de (hydro)foil aan te kunnen bevestigen. Daarnaast is een foil board kleiner, anders gevormd en ook vaak lichter dan een Surf of SUP board

Hydrofoil

Een hydrofoil kan je zowel compleet als in losse onderdelen kopen. Voor een beginner is het gemakkelijker om een complete hydrofoil te kopen. Voor een gevorderde zijn de losse onderdelen zelf samenstellen vaak een betere optie gezien je hierbij je setup volledig naar wens kan fine tunen. Hieronder lichten we graag de losse onderdelen van een (hydrof)oil uit:

aztron hydrofoil

Onderdeel 1: Mast

De mast is de basis van de foil. Dit is het lange en vaak ook grootste gedeelte van de hydrofoil. Alle andere onderdelen worden aan de mast toegevoegd, dit maakt de mast de basis. Het is belangrijk dat de mast van goede kwaliteit is gezien het een gevoelig onderdeel is en veel kracht moet kunnen weerstaan. Zorg dus altijd voor een mast van goede kwaliteit. In ons assortiment zijn alleen foil producten van hoge kwaliteit te vinden.

Onderdeel 2: Mounting pad

De mounting pad wordt bovenop de mast bevestigd waardoor de hydrofoil verbonden kan worden aan de rails van je foil board. De mounting pad wordt soms met de mast meegeleverd maar niet altijd, let hier dus goed op, anders dien je deze los aan te schaffen. Houdt er ook rekening mee bij de aanschaf dat de mounting pad op de door jouw aangeschafte mast/hydrofoil past.

Onderdeel 3: Fuselage

De fuselage verbind de mast met de wing (niet verwarren met de wing die je in je hand(en) houd) en de stabilizer. Het is belangrijk dat de fuselage van goede kwaliteit is gezien in sommige gevallen de fuselage zwaardere krachten moet kunnen weerstaan.

fanatic hydrofoil fuselage

Onderdeel 4: Wing

Zoals eerder genoemd moet je deze wing niet verwarren met de wing die je in je hand(en) houdt. Deze wing zit verbonden aan de fuselage en zorgt ervoor dankzij zijn speciale vorm dat wanneer er snelheid wordt behaald hij het gehele board omhoog drukt uit het water. 

fanatic foil wing

Onderdeel 5: Stabilizer

het laatste onderdeel van de hydrofoil is de stabilizer. De stabilizer zorgt zoals de naam al zegt ervoor dat wanneer je board boven het water uitkomt de foil eronder stabiel blijft. Zonder de stabilizer zal het überhaupt niet lukken om goed het water uit te komen.

fanatic hydrofoil stabilizer
hydrofoil onderdelen uitgelicht

Conclusie

De foil surfing benodigdheden zijn afhankelijk van de manier van foilen die je wilt gaan uitvoeren. Om deze reden heb je variabele producten zoals een wing of SUP peddel nodig. De vaste producten die je altijd nodig zal hebben zijn een foil board en hydrofoil.

Ons advies is om als beginner de hydrofoil in één geheel te kopen gezien deze al afgestemd kan zijn op een beginner. Daarnaast zijn vaak de prijzen van een complete set goedkoper dan alle onderdelen los aan te schaffen.

Wij van Isupcenter bieden een breed assortiment aan Wing, SUP & Surf foiling artikelen. Bekijk ons uitgebreide foil surfing assortiment via de onderstaande ‘shop nu’  knop.

Onze SUP blogs

Hier vind je alles op het gebied van suppen. Ontdek hier meer tips, tricks en kennis over suppen

de snelste suppers over heel de wereld

De Snelste Suppers Over Heel De Wereld

Het suppen heeft een grote opmars gemaakt over geheel de wereld. En bij een populaire sport komen al gauw competities en evenementen kijken. Dit maakt het voor hobby suppers leuk om te volgen. Ik heb een lijst gemaakt van de snelste suppers over heel de wereld. Bekijk de lijst hieronder.

Lees verder »
beste fanatic sup boarden

Beste Fanatic Sup Boarden

In deze blog hebben we onderzoek gedaan naar het merk Fanatic. In het onderzoek hebben we rekening gehouden met de volgende hoofdvraag: wat zijn de beste Fanatic sup boarden van dit moment? Bij dit onderzoek hebben we gekeken naar diverse categorieën die Fanatic SUP hanteert. Fanatic heeft namelijk sup boarden speciaal

Lees verder »
suppen in groningen

Suppen Groningen

Waar suppen in Groningen? Groningen is een bekende plek om te suppen, en dat is niet voor niets. Er zijn namelijk mooie/leuke locaties te vinden om SUP tochten te maken. In het onderstaande overzicht lichten we de 3 beste Stand Up Paddle Boarding locaties van Groningen uit. 1. Suppen Hoornsemeer

Lees verder »

Geef een reactie