Definitie & Uitleg | Wat is een HYDROFOILING?

Een hydrofoiling is een uniek apparaat, een hydrofoiling zorgt er voor dat je boven het water kan varen/vliegen. De hydrofoiling zit bevestigd aan de achterkant van het board waar normaal je normale fin zich bevind. Het werkt als een soort vliegtuig met een voor- en achtervleugel. Het lijkt qua uiterlijk op aerofoils van een vliegtuig, deze hebben het zelfde doel. Het middenstuk van de hydrofoiling is de fuselage, deze verbindt de voorvleugel met de achtervleugel. De voorvleugel zorgt ervoor dat je omhoog gelift wordt en de achtervleugel zorgt voor stabilisatie. Wanneer je snelheid maakt ontstaan er drukverschillen op de vleugels, hierdoor duwt de vleugel de mast uit het water. Een lange fuselage zorgt voor een stabieler gevoel en de korte fuselage voor een meer wendbaar gevoel. De mast verbindt de vleugels met het board. Dit zorgt er voor dat sup boarden, windsurfboarden en boten boven het water kunnen “vliegen”. De weerstand word extra laag, hier door kan men extra hoge snelheden halen.


Uitleg van iSUPCENTER.nl: Wij vinden dit echt een unieke uitvinding, wie wilt dit nou niet? Vliegen boven het water met een supboard of foil board. Een hydrofoil zorgt ervoor dat je board uit het water komt. De voorvleugel zorgt dat je omhoog gelift wordt en de achtervleugel zorgt voor stabilisatie. Het middendeel, de fuselage, verbindt de voor en achtervleugel en de mast zet je vast in het board.


Kenmerken van HYDROFOILING?

Bij een hydrofoiling zijn er een aantal kenmerken te benoemen die een hydrofoiling uniek maken. We zetten ze op een rij:

Kenmerken:

  • Keuze: je hebt genoeg keuze voor een hydrofoiling, ze zijn namelijk in meerdere varianten verkrijgbaar
  • Snel: met een hydrofoiling kan je je snel over het water voort bewegen
  • Wendbaar: een hydrofoiling is super wendbaar omdat je boven het water ligt
  • Varianten: Er zijn diverse varianten te krijgen zoals carbon, alumium, wave foil, freeride foil en race foil, dit zorgt voor heel veel diversiteit op het water.

Wil je het uiterste uit je hydrofoiling halen? Neem dan ook een kijkje bij de uitleg van een foil wing.


Terug naar SUP kennisbank