Picture of David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 04/02/2024

Fanatic Ray Air Touring 12'6x32" SUP SET Review

Voor ons is het belangrijk om te weten wat voor producten wij aanbieden. Wij zullen daarom regelmatig SUP Boards testen en daar over een SUP Review schrijven. Ook is het voor ons belangrijk dat ons assortiment aan bepaalde eisen voldoet zodat de kwaliteit hoog blijft. Deze keer zullen wij de Fanatic Ray Air Touring Pure 12’6 testen en reviewen. Tijdens het testen letten wij op wat belangrijke factoren die voor een stand up paddle board belangrijk zijn. Er is een grote diversiteit in SUP boarden, het ene board is gemaakt om te touren en het andere board bijvoorbeeld om te racen. Verschillen tussen boarden zijn over het algemeen: de vorm, breedte, lengte en dikte. In het geval van de Fanatic Ray Air Touring Pure 12’6 die wij in deze review onder de loep nemen kan je het eigenlijk al uit de naam halen. Dit is een board gemaakt om te touren. Aan het eind van de review kan je de conclusie over dit board vinden. Ben je direct benieuwd naar de conclusie? Scrol dan direct naar de onderkant van de pagina.

Wat is de Fanatic Ray Air Touring Pure 12’6 voor board?

De Fanatic Ray Air Touring Pure 12’6 is een board uit de collectie van het merk Fanatic. Dit merk is een van de grotere en betere merken in de SUP industrie. Zoals je hierboven heb kunnen lezen is dit board gemaakt om mee te touren. De vorm en de afmetingen zorgen ervoor dat het board fijn door het water zal glijden zonder zelf te veel inspanning te hoeven leveren. De scherpe neus en de langere lengte zorgt ervoor dat hij makkelijker door het water ‘snijdt’. Het board is niet gemaakt om mee te racen, alhoewel met de goede techniek en hoge inspanning het board best hoge snelheden kan halen. Je kan met dit board een heerlijk tourtje maken! Bij het maken van de de review letten wij voornamelijk op het board zelf, maar de accessoires kijken we ook zeker naar.

Inhoud van het Fanatic Ray Air Touring Pure 12’6 pakket:

In het pakket zitten alle benodigdheden om startklaar te zijn om te gaan suppen op een opblaasbaar SUP board. Er zitten verschillende accessoires in dit pakket. Met de verstelbare peddel kan je gemakkelijk wisselen van gebruiker. De peddel is van 15% carbon, carbon is een licht en stevig materiaal waardoor het peddelen fijner word. Met de bijgeleverde pomp kan je je board in 7 tot 15 minuten oppompen (afhankelijk van je eigen inzet). Dit is de inhoud van het pakket:
  • 3-delige peddel (15% carbon)
  • Rugtas
  • Pomp
  • Reparatieset
  • Uitneembare middenvin

Fanatic Ray Air Touring Pure 12’6 getest op 4 factoren

Wij hanteren de testen en de reviews altijd op dezelfde manier. Hierdoor blijven de reviews eerlijk en kunnen we de boards met elkaar vergelijken. Uiteindelijk krijgt elk board een cijfer van 0 tot 10. Met deze methode kunnen wij de lezers op de beste manier informeren. Dit zijn de verschillende factoren bij de reviews:
  1. Wij testen de kwaliteit van het board
  2. We kijken goed naar het design
  3. Op het water testen wij de stabiliteit
  4. Wendbaarheid
In de onderstaande kopjes gaan wij dieper in op deze factoren, ook zullen wij de factoren een cijfer geven van 0 tot 10.

Kwaliteit van het SUP board

Fanatic maakt boarden van een zeer goede kwaliteit. Dus ook het Fanatic Ray air touring pure 12’6 board. Met goed en netjes gebruik kan je jaren plezier hebben van dit mooie, stevige en stijve SUP Board. Fanatic heeft 2 lijnen SUP boards in hun collectie, de ‘pure’ en de ‘premium’ lijn. Dit board zit in de pure lijn wat betekent dat hij een enkele laag PVC heeft. Het verschil in een dubbele en enkele laag PVC merk je het meest in de stevigheid en stijfheid. Het premium heeft als optie om up te graden naar een 35% carbon peddel, wat betekent dat die een stuk lichter zal zijn. De accessoires zijn van goede kwaliteit en zullen goed werken.

Design van het SUP board

Fanatic heeft zeer mooie boarden. De designs zijn strak en vrolijk. Het EVA-pad dat zich op het board bevindt is fijn en zacht. Ook zit er een elastiek aan de voorzijde van het board. Je kan hier bijvoorbeeld een waterdichte tas onder vast maken waardoor je je bagage droog kan meenemen. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je bagage tijdens je SUP tripjes nat worden. Het Fanatic ray air 12’6 pure SUP Board heeft een zomerse en frisse uitstraling.

Stabiliteit op het water

Over het algemeen raden wij een 12’6 variant aan vanaf circa 170 centimeter lengte van de gebruiker. Vooral als je op zoek bent naar een touring sup waarmee je voornamelijk lange tochten aflegt. Dit board is erg stabiel op het water en zal vertrouwd voelen onder de voeten van de beginnende en gemiddelde supper. Ben je gevorderd, dan kan je misschien beter kijken naar de Fanatic Ray Air Premium Touring 12’6. De afmetingen van het Pure 12’6 touring board zijn: Breedte 81 centimeter Lengte 381 centimeter Dikte 15 centimeter.

Wendbaarheid op het water

Touring SUPs van deze lengte zeker minder wendbaar dan bijvoorbeeld een allround board als de Fanatic Fly Air Pure 10’4. Mede door zijn afmetingen is hij dus minder wendbaar. Maar juist door zijn afmetingen is hij wel echt snel en zal hij met minder inspanning langer in beweging zijn. Je zal dus langere stukken met minder moeite kunnen afleggen.

Conclusie van de Fanatic Ray Air Touring Pure 12’6

Ben je op zoek naar een fijne touring SUP? Dan zal dit board goed bij je passen! Dit pakket is ideaal als je begint met suppen omdat je er gelijk het water mee op kan. Fanatic levert al jaren goede kwaliteit, en dat is ook weer aan dit SUP Board te merken. Je kan op elke locatie het board opblazen en hem weer veilig mee nemen in de bijbehorende tas. Ben je benieuwd naar andere boards uit de pure lijn van Fanatic? Bekijk dan de Fanatic pure ankoop gids!