sup board onderhoud

SUP Board onderhoud: alles wat je moet weten!

Als je een mooi supboard hebt gevonden in onze SUP webshop, dan wil je deze natuurlijk goed onderhouden. Zo dien je een opblaasbaar SUP board bij het niet gebruiken zo goed mogelijk leeg te pompen en zijn reparatie kits altijd handig om bij de hand te hebben. In deze blog leggen we je alles uit over SUP Board onderhoud. We zetten stap voor stap op rij hoe jij ervoor kan zorgen dat je nieuwe SUP board zo lang mogelijk goed blijft!

Onderhoudstips bij opbergen van je SUP board

Een SUP board gebruik je (helaas) niet 365 dagen per jaar. Zo nu en dan zal je board dus opgeborgen moeten worden. Het grote voordeel van ISUP boards is dat je deze compact op kunt bergen. We zetten de belangrijkste onderhoudstips op een rij als je van plan bent om je SUP board op te bergen voor een korte of langere periode.

1. Laat het SUP board na gebruik goed drogen

Na het gebruik van je board is deze nat. Het is belangrijk dat je hem eerst goed laat drogen, voor je deze direct opbergt. Let op: we raden je aan om het opblaasbare SUP board niet te drogen in de zon, maar deze gewoon op een schaduwrijke plek te laten drogen.

2. Zorg ervoor dat alle lucht uit de ISUP gelopen is als je hem opbergt

Een droge ISUP kun je gelijk opbergen. Toch is het belangrijk om altijd goed te kijken of alle lucht uit het board gelopen is. Het kan slim zijn om gebruik te maken van stofzuigers om er zeker van te zijn dat alle lucht uit het SUP board verdwenen is.

3. Leg het SUP board helemaal uit en laat hem nogmaals goed drogen bij tijdelijk opbergen

Als je de lucht uit het ISUP board hebt laten lopen, kan het nooit kwaad om deze nogmaals goed te laten drogen. Je zult merken dat bij het verwijderen van het ventiel in combinatie met de luchtdruk, er altijd nog spetters of vochtigheid zichtbaar wordt. Laat hem gerust nog een uurtje liggen (en dus niet in de zon) voor je hem droog op kunt opbergen.

4. Draai het ventiel er altijd helemaal uit

Bij het leeg laten lopen van het SUP board is het goed om het ventiel er helemaal uit te draaien. Zo kan de lucht compleet ontsnappen en dit is ook beter voor de levensduur van 1. je board en 2. je ventiel. Dus: helemaal eruit draaien en de lucht laten ontsnappen!

Onderhoudstips bij gebruik van SUP Board

Ook bij het daadwerkelijk gebruiken van een opblaasbaar SUP board hebben we enkele handige tips op een rij gezet. Deze tips zijn op basis van onze eigen ervaring en kennis op het gebied van het onderhoud van SUP boards.

1. Opgepompt SUP board niet te lang in de hete zon gebruiken

Het is belangrijk dat je een opgepompt SUP board niet te lang in de hitte gebruikt. Hoewel het water kan zorgen voor afkoeling, gaat het uitzetten van de lucht binnenin het board sneller dan je denkt. Dit kan schadelijk zijn voor je SUP board.

2. In de zomer je board tijdelijk opbergen: pomp het niet volledig op

Ook bij het tijdelijk opbergen van je SUP board (ook bij het even wegzetten van het SUP board voor bijvoorbeeld de volgende dag) is het slim om bij warm weer of in bij een plekje in de zon, het SUP board niet volledig met volle lucht te bewaren. Laat wat lucht ontsnappen: hiermee is er wat ruimte voor de lucht om uit te zetten en zal de kans op schade minder aanwezig zijn.

3. Vervoer het SUP Board in de bijhorende tas

In onze SUP webshop verkopen we ook speciale pakketten (tip: RED Paddle Co Starters pakket) waar een tas bijgeleverd wordt zodat je het SUP board goed kunt vervoeren. Het is aan te raden om zo’n tas te regelen bij het meenemen van je SUP board, zodat de kans op mogelijke schade van andere (scherpe) voorwerpen, minimaal is.

Wil je meer te weten komen over SUP gerelateerde onderwerpen? Neem dan ook een kijkje in onze nieuwe SUP Kennisbank: SUP van A tot Z!