Supboard kopen adviesgids

Supboard keuze

Supboard kopen. Hoe kies je het juiste supboard uit? Welk supboard past het bij jou?
Om de juiste keuze te maken zullen wij jou helpen bij het kiezen van een supboard.
Lees hier onder wat belangrijk is om de juiste keuze te kunnen maken voor jou eigen supboard. Overal waar water is kan je suppen. Dit kan op zee, maar ook op binnenwater zoals meren, plassen, kanalen etc.
Wil je na het surfen ook graag nog een leuk afstandje suppen. De meeste recreanten suppen voornamelijk op binnenwater. Als je voornamelijk op binnenwater gaat suppen dan komen er de volgende vragen bij kijken: wil je een heerlijk ontspannen rondje suppen en/of wil je korte of lange afstanden maken? Sommige mensen hebben het doel om er juist een sport van te maken dus bijvoorbeeld om korte of lange afstanden zo snel mogelijk te suppen. Suppen is net als hardlopen. Je kan rustig aan doen of juist zeer intensief suppen. Het is belangrijk om dit voor jezelf zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Je eerste supboard kopen. Waar ga je suppen? En wat zijn je doelen.
Wil je op je supboard surfen? Als je dit voor jezelf weet dan word de keuze voor een supboard al een stuk makkelijker.
Voor welke doeleinden ga je het supboard voor gebruiken? Zie hier de onderstaande doeleinden:

 • Surf supboards (ook in inflatable te verkrijgen)
  Surf supboards hebben ten eerste meer rocker dan de race- en touringboards.
  Want wat is rocker precies? Als je je supboard op de grond legt dan zal het midden van het board de grond niet raken. Dit komt omdat de voorzijde/neus ronder loopt. Dit zorgt er voor dat de neus van je board niet onder water duikt zodra je door een golf wordt opgepakt. Daarnaast is voldoende rocker essentieel voor kort sturen en het snellere bochtenwerk Het geeft ook veel stabiliteit. Ook zijn de boards voor het SUP surfen korter, vaak tussen de 8’ en 10’. Nederland heeft een mooie kustlijn van wel 523km, waar surf suppers hun skills kunnen laten zien. Met de komst van suppen kan een stuk gemakkelijker en ook in minder hoge golven, al het ultieme surfgevoel worden ervaren.
  Bekijk hier alle opblaasbare surf supboards:
 • Allround supboards (ook in inflatable te verkrijgen)
  De allround supboards zijn gemaakt om op vlak en zee water te suppen. Deze supboarden zijn vaak tussen 10 en 11 feet lang.
  Deze supboarden zitten qua lengte tussen de surf, tour en raceboarden in. Deze zijn vaak korter en met minder volume dan de langere touring- en raceboards. De meeste recreanten kiezen voor een allround supboard. Hier is ver weg de meeste keus in. De keuze hier in kan je bepalen met de volgende vraag: wil je het supboard op vlak water of op de zee gebruiken?
  Bekijk hier alle opblaasbare allround boards:
 • Race supboards (ook in inflatable te krijgen)
  De race supboards zijn extra lang en minder breed deze glijden dan ook langer door op het water. De lengte van de race supboards liggen vaak tussen 12,6 en 14 feet in. Omdat deze race supboards smal en puntig zijn, snijden deze raceboards letterlijk door het water. Belangrijk is dat je voldoende balans hebt, vanwege de breedte kan het ten koste van de stabiliteit gaan. Als je minder stabiel bent gaat het ten koste van je snelheid. Je bent namelijk meer bezig met het corrigeren van stabiliteit dan snelheid maken. Raceboards zijn vergeleken met andere boards een stuk smakker. Door het gestroomlijnde design kan er makkelijk snelheid worden gemaakt.
  Een race supboard word voor de sport gebruikt, maar ook voor afstanden en touring.
  Bekijk hier alle opblaasbare race supboards:
 • Touring supboards (ook in inflatable te verkrijgen)
  De Touring boards zijn gemaakt om heerlijk te cruisen en tochten te maken. Deze supboards hebben meer volume dan race boards. De touring supboards hebben ook puntige voorzijdes. Hierdoor kost minder energie om vooruit te komen. Ideaal om tochten te maken dus! Het voordeel ten opzichte van een raceboard is dat deze boards stabieler zijn maar toch snelheid hebben. Deze supboards hebben vaak ook een netje voorop waaronder je bijvoorbeeld een waterdichte tas kan bevestigen om diverse spullen mee te kunnen nemen.
  Je kan er zelfs visgerei of kampeerspullen mee mee nemen. Een groot voordeel voor mensen die vissen is dat ze met een touring supboard op plekken kunnen komen waar motorboten niet mogen komen.
  Bekijk hier alle opblaasbare touring boards:
 • Opblaasbaar/inflatable supboard kopen
  Een opblaasbaar supboard kan je overal mee naar toe nemen. Met de komst van de opblaasbare supboards is het voor nog meer mensen toegankelijker gemaakt om te gaan suppen. Je hebt geen auto en/of ruimte nodig. De opblaasbare sups kan je volledig laten leeg lopen en daarna bewaren in een bij passende tas die vaak meegeleverd word bij het board. Bij een opblaasbare sup zit er natuurlijk ook een pomp en een reparatiesetje bij. De inflatable supboards die wij verkopen zijn van zeer hoge kwaliteit, gemaakt van supersterk verstevigd PVC en kunnen een druk aan van 15 psi. Als je deze supboarden op pompt dan worden deze bijna net zo hard als een normaal supboard (hardboard). Door de stijfheid van het opblaasbare supboard is hij onbuigbaar. Als je een inflatable supboard aanschaft zit dit er standaard bij: –
  – Inflatable supboard
  – Pomp
  – Tas
  – Reparatiesetje
  Een inflatable supboard is binnen 5 a 15 minuten opgepompt!
  Er zijn hier eventueel ook elektrische pompen voor.
 • Wind crossover supboard kopen
  Dit is een 2 in 1 supboard. Ideaal voor beginnende suppers en windsurfers. Je kan hier mee suppen maar ook windsurfen. Het is een Innoverend product en is dan ook super multifunctioneel. Ideaal voor gezinnen om diverse watersporten te kunnen beoefenen.
  Bekijk hier de opblaasbare wind cross over supboards:

Belangrijke sup board eigenschappen

Suppen (ofterwijl Stand Up Paddle) blijft in Nederland nog steeds groeien.
Er zijn zoveel verschillende soorten stylen, kleuren en designs wat betreft supboarden.
De vraag blijft voor jou nog steeds, welk supboard is geschikt voor jou? Welk supboard ga je kopen?
Er zijn zoveel mogelijkheden en de keuze is zo ruim dat het erg moeilijk is om de juiste keuze te maken.
Wat maakt de keuze zo moeilijk? We hebben te maken met veel diversiteit zoals lengte en breedte van het supboard,
vorm van de voorkant van het supboard, het volume van sup. Deze aspecten hebben allemaal invloed op stabiliteit, wendbaarheid en snelheid. We hebben hier 3 vragen, deze 3 vragen zullen er voor zorgen dat je er achter komt welk supboard jij zoekt!

1. Welke lengte sup board wil ik?
Er zijn veel beschikbare lengtes. Je hebt lengtes van 8 feet (surfmodellen) tot wel 15 feet (race modellen). Hoe langer de sup hoe meer drive (meer snelheid). De lengte heeft dus invloed op de snelheid en wendbaarheid van het supboard. Supboards die langer zijn en minder rocker hebben zijn vaak stabieler en in het algemeen sneller. De langere supboards kunnen daarnaast ook beter koers houden, daarin tegen staat wel dat men minder snel kan draaien/keren/sturen.

Voor de meeste recreanten die beginnen met suppen, is een supboard van 11 of 11,6 feet een goed uitgangspunt. De 11 feet supboarden zijn geschikt voor mensen onder de 80 kg en de 11’6 feet zijn geschikt voor mensen boven de 80 kg. De mensen die lichter zijn kunnen ook kiezen voor een kleiner/korter board als men op vlak water wilt gaan suppen.

2. Welke breedte sup board heb ik nodig?
De breedte van het supboard heeft veel invloed op de stabiliteit. Hoe breder het board hoe meer stabiliteit het board heeft. Hoe smaller het board hoe minder stabiel.
De meeste verkochte boards hebben gemiddeld een breedte van 30inch.
Beginnende suppers die willen suppen in de golven adviseren we een supboard te nemen tussen de 30 en 34 inch. De supboarden met een breedte van 34inch geven extra stabiliteit voor de beginnende supper. De 34 inch boarden zijn ook geschikt voor een wat zwaarder persoon. De Noordzee kan soms wat wild zijn en dan komt een stabiel board zeker van pas! De supboards met een breedte van 28 tot 30 inch zijn wat meer geschikt voor kleinere mensen. Voor de recreanten suppers of de suppers die wat meer uitdaging en performance willen adviseren we een wat smaller board. De smallere supboarden zijn moeilijker te stabiliseren maar kunnen wel makkelijker manoeuvreren

Als je gewoon relaxed wilt gaan suppen en touren dan is het aangeraden om een supboard te kiezen die tussen de 29 en 31 inch is. Het verschil tussen diverse breedtes kan grote invloed hebben op de stabiliteit van de sups, Ook al lijkt één inch een klein verschil! Voor vrouwen is het niet fijn om een brede sup te hebben omdat vrouwen in het algemeen minder breed gebouwd zijn dan mannen.
Het kan ook zijn dat je wat meer de sport (race) wilt beoefenen en/of meer ervaren bent, dan kiest men vaak voor een wat smaller board. De meeste verkochte smallere supboards zijn vaak tussen de 25 en 29 inch. Om de juiste keuze hierin te maken is het ook afhankelijk van je lichaamsgewicht en je eigen balans en daarnaast zijn de condities van het water ook belangrijk.

3. Hoeveel volume heb ik nodig voor mijn sup board?
Bij ons op de website staat aangegeven hoeveel volume een supboard heeft.
Wat is volume? Volume betekend hoeveel ruimte het product in neemt. Het volume word uitgedrukt in liters.
Hoe meer liters hoe meer drijfvermogen het supboard heeft. Hoe minder liters hoe minder drijfvermogen het supboard heeft. Deze liters geven dus een indicatie van het drijfvermogen aan. Afhankelijk van je gewicht en van wat voor soort supboard je wilt nemen is het belangrijk dat het supboard een X volume heeft zodat het supboard aan al je wensen kan voldoen. De soorten supboarden hebben we hierboven uitgelegd. Nog even kort samengevat:
– Sup surf (ook in opblaasbare versie te verkrijgen)
– Allround supboards (ook in opblaasbare versie te verkrijgen)
– Race supboards (ook in opblaasbare versie te krijgen
– Opblaasbare supboarden (ook in opblaasbare versie te krijgen)

Vuistregel voor de juiste sup: Als recreant/beginner kan je jouw lichaamsgewicht keer twee vermenigvuldigen.  Voorbeeld: Als Jan 85kg weegt dan is de som, 85×2= 170. Jan heeft tenminste 170 liter nodig voor zijn supboard.
Voor een beginnend persoon is een sup surf board van meer dan tweehonderd liter prima om de eerste ervaringen in de golven van de Noordzee mee te beleven. Naar mate je beter wordt in de sport wilt men al snel een kleiner board die wendbaarder is.
LET OP: Voor een beginnend persoon die graag wilt suppen op vlak water is meer volume aangeraden.

Houdt rekening met de volgende boardkenmerken:

De 3 belangrijke eigenschappen hebben we net doorgenomen. Hier volgt een kort overzicht:
– volume van de supboard 
– lengte van de supboard 
– breedte van de supboard
Daarnaast hebben we vier kernfactoren:

1. Wendbaarheid van de sup.
Als je een kort supboard hebt dan ben je wendbaarder dan met een langer supboard.
Wendbaarheid heeft te maken met hoe makkelijk je bochten kan maken en hoe snel je het board vanaf het middelpunt (de as) kan laten draaien. De lengte van sup bepaald grotendeels je wendbaarheid. Op zee wil je graag wendbaar zijn om snel te kunnen keren om zo een golf te kunnen pakken en bij smalle rivieren wil je ook wendbaar zijn om niet tegen de kant aan te botsen. Ga je suppen op vlak water en wil je graag tochten maken of wil je meer de “sport” beoefenen, dan raden wij een langer supboard aan
Stabiliteit van de sup.

De breedte van de sup bepaald de stabiliteit. Als jij een beginnende supper bent raden wij een breed supboard aan. Hoe breder het board hoe meer comfort je hebt. Het kost dankzij de breedte van het board minder energie om in balans te blijven.

2. Tracking van de sup:

Als je veel op vlak water aan het suppen bent en vaak afstanden peddelt is het fijn als je niet telkens van kant hoeft te wisselen tijdens het peddelen. Welke factor bepaald de tracking? Dit word bepaalt door de lengte van de waterlijn van het board.
de Supboarden met een goede tracking zijn voornamelijk de touring en race boarden. Dit verschilt bij elk model, merk en shape (vorm). Het is dus vooral belangrijk om te kijken hoe de tracking is bij een touring of raceboard. De voorzijde oftewel de neus van het board ligt hierbij dan ook wat dieper onder water. Tracking is ook afhankelijk van je eigen techniek!

3. De glide van de sup:

Glide is de manier waarop de sup door/op het water glijdt .
Een breed board heeft meer weerstand in het water, dus minder glide. Dit remt dus af. Een smal supboard heeft minder weerstand in het water, dus meer glide. Elk supboard is anders, dus de shape van het supboard is ook erg belangrijk. Een touringboard of raceboard heeft een puntige neus die ervoor zorgt dat het water langs de romp gaat. Hiervoor is de volgende engelse sup term: displacement hull. Doordat de voorzijde van het touringboard en raceboard zo gemaakt zijn snijden ze nog makkelijker door het water. Een allround supboard ligt wat meer op water.

SUPboard kopen, waar moet je nog meer aan denken?

Vervoer en opslagruimte

Wat voor vervoersmiddel heb je? Neem je je supboard mee met de auto? Neem je hem dan op of in de auto mee?
Of neem je je supboard mee met het openbaar vervoer of de fiets?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je direct aan het water zit en dat je nooit je supboard hoeft te vervoeren.
Hoeveel ruimte heb je om je supboard te stallen? En waar? 
Een inflatable supboard is natuurlijk zeer gemakkelijk om op te rollen, voor een inflatable supboard heb je dus niet veel ruimte nodig om hem te kunnen stallen. Daarnaast kan hij gemakkelijk op je dak, maar ook in de auto.
Er zit standaard bij elk inflatable supboard een speciale tas waarmee je het supboard altijd gemakkelijk mee kan nemen.

Hardboard of inflatable supboard kopen?
Wanneer je direct aan het water woont of je supboard niet hoeft te vervoeren. Dan kiezen de meeste mensen voor een hardboard, tenzij ze geen opslag ruimte hebben. Als je een hardboard kiest en graag op andere plekken wilt suppen, hoe ga je die vervoeren?
De keuze voor een hardboard of inflatable zal dus grotendeels bepaald worden door bovenstaande antwoorden.
Een opblaasbaar supboard heeft dus veel voordelen.
 
Grootte en gewicht

Hoe groot ben je? Wat is je gewicht?
Om hierbij een juiste keuze te maken is het belangrijk dat het supboard voldoende volume heeft. Voor een groot/zwaar persoon dan is een supboard met veel volume de beste keuze! Wat gebeurd er als een groot/zwaar persoon op een te klein board gaat staan? Dan komt het supboard te diep in het water te liggen, dit zorg voor heel veel onstabiliteit! Zorg dus voor voldoende volume en breedte zodat de stabiliteit voldoende is.

Wat voor SUP niveau’s heb je?

In Nederland hebben we voornamelijk veel recreanten en beginnende suppers. De fanatiekelingen die de smaak te pakken hebben gaan zelfs door met suppen als het winter is. Het aantal recreanten en beginnende suppers begint momenteel hard te groeien.
Suppen op vlakwater is doorgaans goed en relatief snel te leren. Suppen op zee is een ander verhaal, hierbij heb je te maken met golven, wind en stroming. Dit vergt een stuk meer tijd en training om onder de knie te krijgen.

Verdeling van SUP niveau’s:

Beginner: Je hebt nog nooit gesupt en/of hebt nauwelijks ervaring met het suppen.
Gevorderd: Je supt regelmatig en/of je hebt meerdere malen suples gevolgd bij een SUPschool.
Expert: Je hebt de vaardigheden om met alle weersomstandigheden te suppen en Je supt veel korte en lange afstanden.

Heb je nog meer advies nodig? 
Wij staan voor je klaar!  Wij proberen iedereen zo snel mogelijk te voorzien van het juiste advies. Ben je een beginnende supper? Bekijk ook onze top 10 beginners tips. Heb je direct een vraag? App ons dan via 063191145. Je kan ons ook altijd bereiken via de email: info@isupcenter.nl.

From the blog