Je bekijkt nu Sup Technieken voor Beginners

Sup Technieken voor Beginners

Wij zullen in deze blog de beste sup technieken voor beginners uitlichten. Als beginner is het belangrijk om een aantal basis stand up paddle technieken te kennen. Er zijn namelijk een aantal belangrijke basis technieken bij het suppen.

SUP Uitrusting

Het is zeer belangrijk om de juiste sup technieken te leren, zo voorkom je blessures en veel energie verspilling. Maar voor iemand die wilt beginnen met suppen is het ook belangrijk om het juiste sup board uit te kiezen. Zorg er voor dat je een stabiel paddle board hebt zodat je board al veel stabiliteit biedt, zo hoef je je niet (te) veel op je balans te focussen. Zoek je ook informatie over welk beginners SUP-Board het beste bij jou past? Bekijk dan ook onze adviesgids.

Belangrijkste SUP tips

Wat is belangrijk bij de juiste sup techniek om zo efficiënt mogelijk over het water te kunnen suppen?
Wij hebben 5 belangrijke tips voor sup technieken voor beginners hier onder samengevat.

1. Voeten: het beste is om je voeten op schouderbreedte neer te zetten
2. Houding: zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn
3. Peddel: het is belangrijk om te weten hoe je je peddel vasthoudt. één hand boven op het greepje van de peddel en de andere hand zo’n 40 cm er onder
4. Insteek: de peddel moet op de juiste manier in het water gestoken worden. De peddel heeft namelijk een achter en voorkant! De voorkant is de holle kant en de achterkant de bolle. De bolle kant is naar voren toe gericht tijdens het peddelen
5. Eruit: de peddel moet weer op tijd het water uit, alles achter je voeten is zonde van je energie. Zorg er dus altijd voor dat de peddel ten hoogte van je voeten uit het water komt

3 Basis SUP Technieken

Er zijn drie basis SUP technieken. Wij hebben de drie technieken hieronder uitgebreid uitgelicht:

Sup techniek 1: Sweep strokes

Er zijn verschillende manieren om je Sup board te draaien. De sweep strokes worden over het algemeen het meest gebruikt. Deze techniek wordt onderverdeeld in 2 soorten bewegingen, namelijk:

1. De forward sweep

2. De reverse sweep

De forward sweep (voorwaartse beweging):
De forward sweep is een voorwaartse beweging dat gebruikt kan worden wanneer je stilstaat of met een kleine vaart aan het aan suppen bent. Het is belangrijk om te beginnen met je knieën te buigen, dit zorgt voor meer stabiliteit op het board. Vervolgens draai je de schouder waarmee je de peddel vasthoudt, zodat je met de peddel een langere afstand bereikt. Dit doe je totdat je bijna bij de punt van het board bent. Steek het blad van de peddel volledig in het water en duw de peddel zover mogelijk weg van het board met een voorwaartse beweging en haal de peddel hierna uit het water. 

De reverse sweep (achterwaartse beweging):
Bij de reverse sweep kom je gelijk tot stilstand, wanneer je deze techniek gebruikt. Buig nog meer door je knieën dan bij de forward sweep. Wanneer je stevig genoeg staat, zet je de peddel naast het board op dezelfde lengte als de vin. Steek het blad geheel in het water en zwaai met de peddel met een boog terug naar de neus van het board. Je merkt dat je met deze techniek nog scherper een bocht kunt maken.

Doe je dit voor het eerst? Begin dan rustig en neem hiervoor de tijd. Beide technieken werken namelijk het beste als je stilstaat. Dit komt doordat de vin gemaakt is om één richting aan te houden, waardoor de vin weerstand biedt bij het maken van een bocht.

Sup techniek 2: Draw strokes

Draw strokes is een zijwaartse beweging. Deze techniek komt in meerdere gevallen goed van pas, bijvoorbeeld: Naar de kant toe te peddelen, om naar een andere peddelaar te komen, in smalle slootjes en om je koers te veranderen. Er zijn verschillende draw stroke technieken, namelijk:

1. De basic draw 

2. De sculling draw 

De basic draw:
Het is belangrijk om je voeten meer naar de buitenkant te zetten zodat je net wat meer balans houdt tijdens het draaien van je bovenlichaam. Het blad van de peddel steek je horizontaal in het water. Vervolgens trek je de peddel naar je toe, wanneer deze bij het sup board is aangekomen draai je het blad verticaal en haal je deze uit het water. Je kunt dit ook doen zonder de peddel uit het water te hoeven halen. Wanneer de peddel de zijkant van het supboard ter hoogte van je voeten bereikt kun je het blad verticaal draaien in het water totdat je een afstand bereikt dat je de techniek kunt herhalen.

De sculling draw:
De sculling draw is een techniek voor de gevorderden, die al wat meer ervaring met het suppen hebben. Ook bij deze techniek draai je je lichaam weer een beetje richting de zijkant van het board. Daaropvolgend steek je het blad van de peddel een stuk van je board af in het water. Je houdt de peddel weer horizontaal, deze keer haal je de peddel niet naar het board toe. Je sleept de peddel vanaf de neus naar de staart in een klein boogje door je peddel te draaien met je polsen. Deze techniek houdt je aan, totdat je er bent. Let op: Als je je blad te veel naar buiten draait, dan rem je jezelf af, houdt hier dus rekening mee

En tot slot Sup techniek 3: recht suppen!

Er zijn 3 verschillende manieren om een vaste koers aan te houden tijdens het suppen. 

1. Forward stroke
2. Cross forward stroke
3. Bow draw

Forward stroke:
Het is belangrijk om je peddel verticaal te houden, zodat je niet teveel energie verbruikt tijdens het suppen. Bij deze techniek moet je alsnog af en toe met de peddel van kant wisselen om rechtdoor te kunnen blijven gaan. Het nadeel hiervan is dat wanneer je peddel overpakt de kans groot is dat de richting van je board alweer is verandert. 

Cross forward stroke:
Ook met deze techniek houdt je je peddel verticaal, wanneer je van kant wisselt verander je de positie van je handen niet. Je pakt de peddel dus ook niet over met je andere hand. Vervolgens wissel je af en toe van kant. Dit is tegelijkertijd ook een goede opwarming voor je schouders. Je kunt met deze techniek niet een hoge snelheid bereiken, maar wanneer je genoeg spieren tijdens een peddel slag gebruikt is het een prima techniek.

Bow draw:
Dit is de meeste effectieve techniek zonder dat je van kant hoeft te wisselen met de peddel. Bij de bow draw beweeg je je peddel in een bepaalde volgorde namelijk: Vanaf de neus, naar je huip, naar de achterkant, neutraal in het midden, peddelblad dicht, peddelblad open. Je maakt dan een bocht. Wanneer je dit combineert met een voorwaartse slag, ga je snel vooruit in dezelfde richting zonder van kant te wisselen. Ook kun je zelfs een bocht maken aan de kant waar je je peddel mee vast houdt. 

Lees ook onze andere interessante Stand Up Paddle blogs voor beginners:
Sup tips voor beginners en basistechnieken voor suppen