Je bekijkt nu Hoe kies ik de juiste peddel?

Hoe kies ik de juiste peddel?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Algemeen

Hoe kies ik de juiste peddel? Nadat je het juiste stand up paddle board hebt uitgekozen is het ook belangrijk om de juiste peddel te kiezen.

Wij hebben 3 belangrijke tips voor je op een rijtje gezet waar je op moet opletten bij het kiezen van de juist SUP peddel.

Wat voor type sup peddels zijn er?

We hebben onderzoek gedaan naar wat voor type peddels er zijn. Bij dit onderzoek hebben we constant aan de volgende vraag gedacht: hoe kies ik de juiste pedddel. Uit dat onderzoek is gebleken dat er 3 soorten type sup peddels zijn.

 1. Een sup peddel bestaand uit één vaste lengte: dit soort type sup peddels moeten op de juiste maat gezaagd worden om zo tot de ideale lengte voor jou te komen
 2. Een vario peddel: een vario peddel is tweedelig. Deze bestaat uit twee delen die je in elkaar kan schuiven. Het voordeel van deze peddel is dat je hem ten alle tijden kan verstellen naar de gewenste maat
 3. Een driedelige peddel: een drie-delige sup peddel bestaat uit 3 delen die je in en uit elkaar kan schuiven. Het voordeel is dat deze makkelijk mee te nemen is op vakanties of op een trip. Ook deze peddel is net zoals de vario peddel verstelbaar

Van welk materiaal moet mijn sup peddel zijn?

Als je bij jezelf afvraagt; hoe kies ik de juiste peddel? Dan kom je er al snel achter dat materiaal een belangrijke rol speelt. Er worden diverse soorten materialen gebruikt voor SUP peddels. Wij hebben onderzoek gedaan naar de meest voorkomende materialen. Voor dit onderzoek hebben we gekeken welke peddels het meest worden verkocht en waarom. Dit zijn de top 3 materialen voor sup peddels:

  1. Carbon sup peddels: bij carbon peddels kunnen er verschillende percentages carbon inzitten. Dit kan variëren van 10% tot en met 100%. Het voordeel is dat deze peddels super licht zijn, dit geeft een hoog comfort tijdens het suppen. Hoe meer carbon hoe lichter de peddel. Carbon peddels zijn de lichtste peddels die er zijn
  2. Glasfiber peddels: glasvezel peddels zijn net wat minder licht dan carbon paddles, maar wel ook net goedkoper
  3. Aluminium peddels: deze sup peddels zijn super stevig en hufter proef, deze peddels worden vaak gebruik bij gezinnen met kinderen en bij verhuurbedrijven

Hoe bepaal ik de lengte van mijn sup peddel?

Het bepalen van de ideale lengte van je peddel is afhankelijk van verschillende factoren. De lengte van de persoon en het doel van de peddel zijn onder andere twee belangrijke factoren.
Wil je weten wat de ideale peddel lengte is voor jou? Bekijk dan onze sup peddel lengte blog waar we gespecificeerd in uitleggen hoe je de ideale lengte van je peddel kan bepalen.

Conclusie

Onze conclusie is dat als je de peddel vrijwel alleen voor jezelf gebruikt dat een vaste peddel die uit één geheel bestaat de beste keuze voor jou zal zijn. Als je een supper bent die al wat meer ervaring heeft dan bevelen wij een carbon peddel aan. Carbon peddels zijn namelijk super licht, ze zijn alleen wel breekbaarder dan aluminium peddels. Een vuistregel is: des te lichter de peddel, des te fijner je SUP tocht is. Gebruik je de peddel niet alleen voor jezelf en wordt de peddel ook in gezinsverband gebruikt? Dan is een vario of 3 delige peddel de beste keuze voor jou en je gezin.

Conclusie beste materiaal

Het beste materiaal voor een vario of 3 delige gezins peddel is glasvezel of aluminium, deze materialen kunnen namelijk een hoop hebben. Let alleen wel op dat glasvezel breekbaarder is dan aluminium. Daarentegen is glasvezel wel een stuk lichter en geeft glasvezel dus ook meer comfort. Kijk dus vooral naar je gezinssamenstelling om te zien welke sup peddel het beste bij je gezin past.

Wil je je sup board en peddel ook meenemen op vakantie? Dan is een 3 delige peddel de beste keuze aangezien deze dankzij zijn compactheid gemakkelijk mee te nemen is.

Overwegingen aspecten bij juiste keuze peddel

Nog een laatste paar tips zodat je zeker weet dat je de juiste peddel voor jou zal vinden: denk aan de volgende aspecten bij het kiezen van de juiste sup peddel:

 1. Wie gaat de peddel gebruiken? Neem een vaste peddel voor één persoon en een vario of 3 delige voor meer personen
 2. Wordt er ook gereisd met peddel? Zo ja neem dan een 3 delige peddel, deze is compact en gemakkelijk mee te nemen
 3. Door wie gaat de peddel gebruikt worden? Voor een ervaren supper is een carbon peddel het beste i.v.m. het lichte gewicht. Voor een onervaren supper is glasvezel het beste. En voor een kind is een aluminium peddel het handigst. Carbon is namelijk het lichtste maar het minst stevig, hierna komt glasvezel en daarna komt het zware maar stevige materiaal aluminium.

Bekijk alle type en soorten sup peddels op onze website. Kom je er niet uit welke sup peddel het beste bij jou past? Bekijk dan onze SUP peddel adviesgids of neem gerust contact met ons op.